Yours Truly;

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia

Friday, February 1, 2013

Interview MassComm UiTM

*Updated on Saturday, 17th October 2015; Hehe. Aku tau entry ni mungkin akan jadi hot setiap kali korang semua nak pergi interview. Ada beberapa soalan dalam entry ni yang aku tak perasan langsung korang ada tanya k. Papehal, gi FB ok. Aku dah jarang2 dah nak blog2 bagai ni. FB: Afeeqa Hazwani.

Good Luck ye! Aku nak grad dah. Insya-Allah! :D



Assalamualaikum. Hai! 

Seperti yang segelintir daripada kamu semua sedia maklum, result permohonan kemasukan ke uitm telah diumumkan semalam. Siapa yang tak nervous?! Pukul 10 pm result keluar, 10.04pm aku dah gelabah itik check result. Hehe.. And, dipendekkan cerita, Alhamdulillah.....



  • Why PUBLISHING? Haha. Apikah Ajwani nak jadik Penerbit? Penerbit apa? Filem? Drama? Teater? Haha kbai



  • Well. Tak pernah terfikir pun akan dapat Publishing. Masa interview tu aku pilih PR (Public Relation). Mass com ada banyak cabang kot. My top priority ialah, PR, Journalism dan Broadcasting. Since I love to stalk people and gossiping, KAHKAH, aku rasa broadcast or journalism cam sesuai je dengan hakuh. ;p Apa-apa jelah. Mass Communication sebenarnya course idaman aku sedari kecil, hahahaahhaha.. Tak kisahlah apa2 pun, PR ke.. Broadcast ke.. Advertise ke.. Asalkan aku masih under Masscom.



  • Interview tersebut diadakan di UiTM Kampus Bandaraya Johor Bahru pada tarikh 22 Disember 2012. Pakaian aku sesimple mungkin pada hari itu. Baju kurung moden kaler oren, tudung chiffon bertanah putih, bunga-bunga oren pekat. Selesa sangat rasanya pakaian aku masa hari tersebut. Makeup pun tipis je. Aku pakai naturactor, kasi tutup jerawat sikit2, hahah, bedak pixy, eyebrow liner, eyeliner bawah mata sikit dan lipgloss Simply Siti.. hehe.. Tak lupa, high heel 3 inci setengah. KOT. Yang aku paling selesa. Kira cam high heel yang boleh dibawa berlari! Hehehe.. And paling penting kan nak habaq mai nehhhhhh... Jangan spoil kan penampilan anda dengan memakai terlalu banyak warna pada pakaian. Baju dah corak, tudung dah corak. *facepalm.* Gambar aku pada hari interview? Hmmmmmmmmm.. Gambar pun cam takde jek. Jap aku chek.....------


Takde. Sekian.

Nak cerita kisah aku dengan masscom uitm ni memang panjang gila ah. Tapi kalau hang sabaq, hang tunggu noo..


  • Tapi yang aku pasti, masa aku datang interview tu, aku rasa happy and confident sangat-sangat.. Ibu yang hantar.. Berkat doa ibu kot. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan. I met friends there. First sekali, aku jumpa Fazirah. Budak lepasan Matrik Tangkak. Alhamdulillah dia pun berjaya dengan jayanya! But under antarapersonal. I dont have any idea masscom antarapersonal ni mender.



  • First of all, kena buat essay. Essay and Interview SEMUA fully english. Sebelum tu, aku dengan Fazirah adala discuss-discuss sikit. Sebab aku ni SEBENARNYA ada pengalaman ditemuduga bulan puasa lepas. Hihi. Tapi cara yang berbeza la. Aku hantar resume manually direct terus ke Fakulti Komunikasi dan Media, UiTM Shah Alam. Tapi masatu takde rezeki. Aku sorang je masatu yang ditemuramah. Pelik gak ah. Aura diri masatu mungkin kurang baik. Tapi who knows, aku dah ada golden experience itu lalu aku gunakannya untuk my second interview! Yayyyyyyyyyyyyyyyy syukur!!



  • Soalan yang ditanya dahla sama. Cuma first interview tu soalan dia mencabar sikit ah. Huahuahua.. Aku kantoikan soalan kat Fazirah. Alhamdulillah dia berjaya jugak jawab semua soalan dengan tenang dan tepat!



  • Soalan essay,


Kenapa choose masscom? Apakah yang anda akan sumbangkan sekiranya anda berjaya menyambung pengajian di dalam course ini. 250 words ONLY. Haha aku dah tahu mesti dia tanya soalan ni SOoooooooooooooooooooo aku dah siapkan rangka karangan kat umah siap-siap. Comel kan? Pastu aku gitau Fazirah. Wihihi


  • Soalan interview,

  • Aku orang yang pertama kot. Sape suruh nama depan letak AF! Lain kali letak nama Zamzarina ke. Yunalis ke.. Kbai ah

  • Ok Fazirah bagitau aku protokol interview dengan sangat detail. Ah... Biasala aku ni kan kadang-kadang bedal jek.. So alhamdulillah aku tak loqlaq la.. Semuanya okay..



  • Firrsstttttttttttttttt sekali............ INTRODUCE YOURSELF.  Ni part paling best kot. Ceritalah semuanya pasal kau.. Tapi janganlah masuk sekali makanan kegemaran la, kawan karib la, kawan musuh la.. Mende la dah kawan..musuh pulak tu........... *facepalm*




  • Pastu dia tanya ah, WHY CHOOSE MASSCOM. Pastuuuuu.............




  • Dia kata, Your MUET result is very good. But what happened to your STPM's result?


Krik.. Krik... Krik..

Hahahha manede cengkerik! Masani siang laaaaaaaaaaaa... Haha FOR YOUR INFORMATION, aku dah ada jawapan untuk itu! Yayyyyyyyyyyyyy alhamdulillah!


  • Pastu dia tanya WHY DID YOU CHOOSE PR?


Haha jawab jela. Senang jer....


  • And biasanya dia akan tanya, ayah kerja apa... ibu kerja apa... Haa camtu laa~



  • And last sekali, soalan GENERAL KNOWLEDGE. Ha yang ni kau kena buat research siap-siap la.. Nama PM ke.. Nama Sultan ke.. Bencana alam terkini ke.. Pilihanraya ke.. Disebabkan aku ni ditemuramah first sekali, soalan general knowledge aku consider senang ah.. Siapakah Menteri Besar Johor. Hek eley..... Ada yang tak tahu ke?! Hey orang JOHOR?!



  • and ONE MORE.



  • Dalam banyak2 Prime Minister (haha 6 orang je setakat ni sekarang kat Malaysia), yang mana satukah yang berasal dari Johor? 



  • Terus otak aku ligat berfikir. Laju gila. Sepantas kilat. Aku terbayang muka PM sekarang dan mantan2 PM di dalam buku Sejarah form bape tah. Ala kat papan2 kenyataan kat sekolah pun mesti ada muka mantan2 PM.



  • And yes. Alhamdulillah. Aku teringat yang Tun Hussein Onn pernah bersekolah di English College, Johor Bahru. hehe =)



  • *Fazirah dapat soalan yang sama. Aku dah bagitau dia siap2 jawapannya.. Hihih..



  • Ohhh bytheway, tengokla asal korang kat mana. Ada juga yang ditanya, Siapakah ADUN Pasir Gudang. Siapakah rektor uitm lendu. Tahlaaa........ Macam2.... hehe.. Banyak-banyak doala agar semuanya dipermudahkan.. =)




                                                       -----------------------------------------------


Tapi................................................ Sebenarnya aku dah ada pilihan lain........................... Before aku pergi UiTM ni, aku dah mohon di ............ and permohonan aku pun telah diluluskan dengan jayanya. Sebab pada mulanya, aku ingat, aku dah takde rezeki dah kat UiTM ni. At last, dapatla pulak. Hmm. Ayah ibu pun sokong. Well.. Pilihan pertama biasanya yang terbaik untuk kita. Ye dak? Apa-apa pun, wish me luck. Dah lama tak stadi neh.. hahaha.. Ada hikmah gak duk umah 6 bulan coz I think I know how to cook and bake well. HAHAHA.

See you soon kalau aku rajin nak memblog lagi. Assalamualaikum. Thanks for reading. Xx

9 comments:

Nur Najihah Hamidi said...
This comment has been removed by the author.
Arif Asmadi said...

hey,tahniah sebab dapat masscom. i cari budak masscom jugak untuk intake bulan 3 ni tapi in broadcasting lah. sebab takda kawan lagi ni. btw good luck ye :)

Pika Wany said...

Thank You! Tapi saya tak pergi.. Haritu interview kat mana? Good luck jugak ya! :D

Anonymous said...

hahahah.. bagusnye. akk nieh buat blog pasal niehh. huh esok lusa sy plak kne g intrview for second intake.

Anonymous said...

Intake 21/2 ek? Aku dpt gak..but in publishing :D

aMz said...

Sis nk tanya, if tak pergi interview adakah kita akan dpt choice lain dlm upu?

Afidah Alias said...

assalam..ekceli..sye bwu tau kos yg sye nak sgt2 selama nh ..upenye masscom..tp sye x plih masa upu fasa 1 utk degree..kire pluag nk plih da lpas la..fasa ke-2 xbole plih kos yg ade inteview..tp sye nk gk masscom..so,ade x kos yg ade kaitan dgn masscom..mngkin sye bole amek sbgai major/minor dkat u

Afeeqa Hazwany said...

Hi semua! Ya Tuhan, lambat gila aku nak perasan korang punya comment. Apa-apahal, tanya kat FB pleaaaseeeeeeee! FB: Afeeqa Hazwani


Kbye!

http://amoyychakk.blogspot.my/2012/10/walaupun-baru-tiga-bulan-kita-couple.html said...

Hyee .. msuk 26/3 ni eh ? Sy pn dpt masscom gk tp tp dpt shah alam ..journalism ..