Yours Truly;

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia

Tuesday, January 31, 2012

Seharusnya,

...

Afeeqahazwany dot blogspot do has entry for today,
unfortunately, The Miss Author has no enough energy to write and pressing ideas. Hahaks!

See you...errr..bila idea dah bersedia untuk dipress.. Muacks!

Monday, January 30, 2012

I am Twenty already! Fuuuhhh.. Penat membesar rupanya...

Ehem.. Ehem.. Assalamualaikum w.b.t. sidang pembaca yang dikasihi sekalian.

Hehe! Sorrylaa I really LOVE to act poyo sometimes. Saja manja-manja... ;p

Post ni memang dirancang. Jangan risau ya.. Post ni mesti menarik untuk dibaca sebab perancangannya sangat cantik. Cun melecun you ols.. Hehehehehehehehehe.. Okaylaa back to normal. Saya bukan begini jika dikenali secara F2F. Sape tak tau F2F tu apa, macam biasa, dia noob! Hehe! Sowilaaa noob tu perkataan fevewet shaye sejak dua menjak nii...wuu.. Saya ni, jika dikenali secara F2F (dah tau belum F2F tu apa??!!), serius juga orangnya. Ehem. Ehem.. EHEM! Banyak pulak kahak neh.. Saya orangnya susah nak senyum. Senang nak berkerut. Raut wajah saya tak menarik langsung kalau tak senyum. Ada orang semasa tak senyum dah cute dah muka dia..apatah lagi bila senyum. Tapi..tapi..tapi..saya tahu, wajah saya bila senyum lebih manis daripada orang yang saya sebutkan di atas tadi. HAHAHA puke!!!

Malas pulak nak merepek nih.. hhhmmmmm...

Tadikan, balik kerja je saya terus serbu atok saya (atok saya means nenek saya, means lagi, emak kepada ibu saya).

Saya: Tok!! Tadi kan, Iqa bukak facebook syaqira.. Dia upload gambar anak Kak Ida! Tembam tok!!

Tok: Hah? Hang nampak kat mana?

Saya: Errrrrrrrrrrrr...

Alamak, atok saya dah nak masuk 80... Jenuh jugak ek nak tukar bahasa agar atok mudah paham kat mana saya tengok gambar anak kepada sepupu saya tu. Saya hampir je nak tukar upload kepada muat naik.. -.-" Facebook saya cakap je internet. At least atok tahu la internet tu apa kan... Takkan muka buku kot? Gerliw doe muka2 buku neh.. *tak berniat kutuk Najwa Latif. She's great what! At least dia berjaya sampai final AJL. Kau hadooo??! Harap karaoke jamban jerlerrrr.... :P

Tinggi harapan aku agar entry ni tak panjang sangat sebab aku macam nak tidoq awai malam ni.. Hehe..

Dah doploh dah haku kanz? Cam tak caya jek.. Aku rasa gak cam aku ni dah tua. Cara pemikiran pun dah jauh beza berbanding tahun2 sebelumnya.. hahahaha statement geli2...

Aku sedar jugak ah, GM banyak ubah aku.. SANGAT BANYAK kot.. :)

Zaman kegemilangan dah berlalu derr..hahaks.. Aku pelik jugak tau mana pergi nafsu aku suka try2 segala fesyen tudung... Siap buat tutorial tuuuuuuuuuu!! HAHA soryla aku dah delete sebab geli! Zaman buat tutorial fesyen tudung, zaman kumpul frens banyak2 tak kirala Myspace ke Facebook ke, frens juta2. hahaha k tipu..





Tengoklah frens aku sekarang tinggal berapa.. Yang betul2 aku kenal je ada dalam frenlist aku. Rah punya frens pun berganda2 lagi ramai daripada aku!! Hehe..... Hey ada Tasha la! Hehe dia jual tudung! :D

Dulu... Facebook aku ni hampir penuh kot! Tapi bila fikir2 balik, entah sape2 la dalam frenlist aku ni. Aku memang pantang ah kalau orang add ni motif dia nak stalk life kita.. Lantaslah aku remove dia. HANYA yang BETUL2 aku kenal je masih ada dalam frenlist aku.. Buat apala nak kumpul frens juta2.. Siap buat fanpage bagai.. Akaun sampai dua, tiga, seploh! hhmm..leceh..leceh.. Entah siapa2 je dalam frenlist tu.. Penjenayah, penyamun, hacker, stalker terhandal, semua ada! Bahaya laaa...tatot..tatot..

Aku mintak maaf kalau ada dalam kalangan pembaca blog aku ni aku terremove dia dari fesbuk aku. Aku tak sengaja. Aku cuma paranoid. Aku rimas jika orang terlalu ambil tahu akan hidup aku. Tu yang takde kena mengena pun aku terdelete sekali. Aku mintak maaf.. ;)

Jadi femes, pada pendapat aku, tak menyeronokkan. Aku dah puas dikenali. Aku dah puas dah nak jadi glemer.. Kan aku dah cakap tadi aku siap buat tutorial laaa, frens bertimbun2, biaselaa nak jadi hot.. Aku pun rajin giler dulu search cara makeup kat youtube.. Arabic makeup la apala.. Lalu aku try.. Cam tak caya jek aku pernah try makeup ikut tutorial tu!! HAHA.. Hmm, 3 bulan dalam GM, orang nampak kita je, nak bergambar bagai. Makeup nak kena ada sentiasa. Mulut nak kena senyum selalu. Kan aku dah kata, muka aku kalau tak senyum, macam orang lain. Macam bukan aku.


*tepung komak

Aku dah puas makeup tebal2. Dah puas! Aku dah puas pakai baju sponsor cantik2, mahal2..

Aku jalani kehidupan aku macam biasa selepas GM tamat. Masuk sekolah je, aku dilantik sebagai Ketua Pelajar@Kapten Pelajar@Ketua Pengawas. Aku sempat masuk sekolah tu tak sampai 2 bulan. Tiba2 aku diberikan tanggungjawab yang besar. Kau ingat senang? Sebab tula aku terus senyap.. Update blog dah jarang2.. Aku jadi semakin serius. Dengan nak catchup study lagi sebab aku tinggal sekolah 3 bulan kot!!

Kadang2 aku berbalik kepada perwatakan lama aku. Gewdiks2, poyo2, banyak cakap.. Aku selidik jugak diri aku.. Lepas GM je, aku jadi pelik.. haha.. Kau tengok aku ni ada ke macam ex Gadis Melayu Musim Ke-3? Hehe! Aku cam biasa jer.. Aku, masih aku yang dulu.. Cuma semakin membesar dan matang. HAHAHA LOL! Aku tak nak ah bajet lemah lembut sebab aku tak la lembut mana. Suara pun beso..garau.. hahaks..

Zaman persekolahan sebelum form 6, memang tak best ah kalau ingat balik. HAHA. Study main2.. Apadaaaa~~ Nakal giler! Walaupun masatu merupakan zaman kegemilangan aku sebab aku kurus comey lotey kaaannzz..

Aku SAYANG zaman form 6 aku. =)

Zaman sebelum form 6 ada gak bercintan cintun. Masa form 6 pon, berkesempatan gak ada crush kejap, menyeronokkan! HAHA. Yelaa sebab dah besar sikit kaaannn bak kata Ciwo.. Hehe! Ada crush sama kelas pulak tu. Time cikgu takde je, berborak2... lolololol... Tapi masatu before aku jadi Kapten Pelajar laaa.. Sekolah aku mana boleh couple2 niii... Kalau couple, siaplah dia! Kalau aku yang couple?? Hahaha nahasss... Lucut jawatan!

Bagi yang sibuk sangat nak tau, aku manede bopren2 ni.. Manala sempat aku nak layan.. Manala ada orang jatuh cinta dengan kapten yang montel lagi garang nii.. Lepas GM je, berat aku naik.. Bahagia ke? Taklah.. Aku memang suka makan..  Aku tau takde lelaki suka perempuan kuat makan.. Kuat bebel.. Kuat marah.. Tapi aku okay je.. Boleh dibawa berbincang.. Carik pasal, aku naik angin lah! Aku cute gak kadang-kadang. Biaselaa setiap orang ada kelebihan dan kekurangan dia kaaann.. :P





Hahaha.. GM dan jawatan yang dipegang semasa form 6, buat aku jadi matang. Biarlah orang tak suka pun, sebab orang yang tak suka kita ada dua sebab je, dia nak kita jadi cam dia atau dia nak jadi cam kita. Biarlah orang nak buat fitnah apa pun.. Aku lek jer.. Orang yang buat kita sakit hati, dia dosa! Tapi kalau kita sakit hati dengan perbuatan dia yang menyakitkan hati kita, kita lagi BERDOSA! Susah kan? Aku ni dahla kuat touching... Sakit hati tu memang.. Tapi aku diam je.. Aku malaslah.. Ikutkan perangai aku yang dulu..macamni;

Weyyy! Kau pehal tak puas hati dengan aku! Settle la wey! Cam gampang siot kau ni!

HAHAHA.. Yela tu Pikaaaaaaaaaaaaaaaaa... Korang pun layankan je entry aku ni.. Aku memang ganaz dulu.. Sekarang lagi ganaz, tapi ganaz yang bermaruah laa. LOL!!!!


Untuk kali ke berapa juta kali aku nak cakap, being famous is so not me.. Aku taknak banyak orang kenal aku.. Sebabnya.. Aku susah nak percaya orang. Yang nampak baik belum tentu baik. Yang nampak jahat pun, belum tentu ada secebis kebaikan dalam hati dia. Aku tak pilih kawan.. TAPI, aku suka selidik orang yang baru aku kenal.. Walaupun aku rabun, aku cuba untuk selidik dia sehinggalah aku rasa dia ni cam okay2, lalu aku pun akan okay2 jugak dengan dia.. Daaaaaaaaaannn.. Aku cepat suka dengan orang yang bersih..dan kelakar. hahahaha.. sebab aku dah kaji gak diri aku sikit-sikit.. huahuahua! Cerewet? Ya, aku memang cerewet. Susah jadik aku nieee...

Oh ya, aku tak suka orang panggil aku Wani! Ciwo sorang je boleh panggil aku Wani sebab dia sesuai panggil aku Wani. Orang dalam ofis panggil aku Wani aku jadi cam pelik sebab kat ofis ada dua orang nama  Wani. TAK SUKA! TAK SUKA! Panggil aku Pika laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... :'(((

Panggil aku Afiqah Hazwani lagila aku suka!

Okay, aku dah lack of idea. Hampir satu jam aku duduk kat sini. Aku dah rindu tilam aku. Aku baru tukar cadar tadi! Bestnyaaaaaaaaaaaaa!! Adakah anda pernah tertahu bahawa cadar pun aku iron? Sarung bantal pun aku iron. Aku takkan bagi bibik aku buat benda2 macam tu sebab aku susah nak puas hati dengan hasil kerja dia.. Hahaks. Tapi dia okay je.. Baik hati sangat2 berbanding dengan bibik aku yang dulu.. Asyik nak ajak gaduh jerw. haha..

Later2, kita sambung lagi tau tau! Esok aku nak teruskan hari aku bagi menambah pendapatan untuk diri sendiri.. Wishlist aku untuk tahun 2012 ni, aku nak hadiahkan diri aku .....................












sepasang................................

















Salvatore ferragamo's flats!!!!!!






Oh ya, I am in 9 size by the way! hihihihi!

xx :**

Sunday, January 29, 2012

I love to mumble!

Hi! Assalamualaikummmmmmmmmmmmmmmmmmm..

Saya tidak berniat langsung sebenarnya untuk menjayakan sebuah entry untuk hari ini. Coz today was such a pack day! Pheewwwhhh... Hantar Rah ke hostel etc etc etc.. Pheewwwwhhh..

Persoalannya?! Tadi kamu kata patutnya takda entry untuk hari ini tapi kenapa kamu sedang menaip ayat demi ayat untuk entry ini? Mengapa Pikah mengapa???

Hal ini kerana..................... SEMUA ORANG CAKAP TENTANG AJL 26 DI FACEBOOK DAN TWITTER!!! Arrghhhhhhhhhhhhhh AJL to me is boring and I am not interested at all!! NOT AT ALL! AJL shudnt exist................................................... lalalalala...... Menci la kitew...

Suka hati TV3 la nak menjayakan AJL ke apa ke, tapi saya taknak tonton dan saya taknak tengok pun sesiapa update tentangnya! Tonton is tontonlah but do not eager laaa...I gerliw laaaa... isk...iskk... Kejap2 update, kejap2 update... That was truly damnly critically annoying.... (-.-)"

Najwa Latif layak bertanding ke tak, dia punya pasallah... She is okay to me... Selagi dia tak pernah carik pasal dengan aku, aku okay jaaa.. Kesian dia tau.. Dia tak bersalah.. Hehe!

Kenapa saya cakap pasal AJL?! Ooooooooohhhhhhhhhhhhh no..no..no... This is SOOOO NOT ME! Exactly not me! Ngeeeheeeee~


Oh ya! I was thinking nak share dengan you ols yang berminat nak tahu apakah blogshops kegemaran saya. Hehe! Sounds soooooooo gerliw but I sangat berbesar hati nak share! OH MY COACH! I love shoppings! *statement tipikal para gadis.. LOL

I've also planned to do something with my room. I wanna add another simple wardrobe exclusively for my hijabs and handbags... Where can i got one huh? Ikea? Dunno yet... Alaaahh lain kali boleh fikirlah... 

Cakap pasal Ikea... Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa craving for the meatballs! Sape tak tau memang noob giler babas laaaa kaaaannzzz.. Kita memang simply boleh craving akan makanan2 seperti itu sebab susah nak dapat kan you ols. Kalau setakat boleh beli bahan-bahan dia dekat Pasaraya Bahagia Bersama dekat rumah I ni, I malaslah nak cerita yang I craving2 kaaaann.. Ya Allah, dahlah haku tengah lapo niiiiii.. Aiyaaak! 

Okaayyy, I.....gotta go!

Hah?? Got to go? Heyyyyyyyyyyyyy I LOVE THAT SONG! :D :D :D


Tatta sweethearts! X

Saturday, January 28, 2012

Changes


Hey guys! I've made some changes with this blog. Alaaaa simple2 jer.. I was telling you that I HATE playing with coding. So apa adanya lah yer! :D

Psssttt.. Sometimes, I do LOVE reading gossips! Ahakz

Friday, January 27, 2012

Perbezaan antara makna kata BAHARU dengan BARU

assalamualaikum peepo! imma too lazy to blog rite now... i dont even care about errr mulakan ayat dengan huruf besar etc coz i am sleepy now.. my head cant function completely, ahakz. so the question is, why do i blog now???????? i dont wanna sleep first. ala cmonlaaa..simplenya nak jawab soalan tu.

so are u in a good condition? me is okay.. haha apa aku cakap ni?!! stop mumbling feeq. i hate la my blog. mewepekz. wanna do some renovation soon which is i dont know when.. well..blogger.com dah baharu kaanz you olz..i pon dah dewasa, kena la make some changes kan even i am not interested to play with coding la apala. haiyaa..dah puas dah main coding bagai ni masa muda-muda dulu. did i tell you that i already dewasa? hihik!

did you notice that i boldkan perkataan baharu dalam perenggan di atas? juga perkataan baharu di dalam perenggan ini... haha.

last week la masa guwa di rumah makcik guwa somewhere in segamat. guwa terdengar akan perbualan kakak sepupu guwa dengan suaminya...

'apalaa bahasa melayu ni..kejap baru..kejap baharu..confuse semua pengguna bahasa.. hisshh..''

blablabla

i didnt hear the dialogue well laa sebab guwa pms teruk masa tu..ahakz lame! dan guwa juga malas nak membuat sesi pembelajaran masatu (HAHAHAHA LOL) atas sebab:

1. perbualan tersebut takde kena mengena dengan guwa
2. kedudukan yang jauh antara guwa dan kakak sepupu (takkan nak jerit kot, cam tetiber je)
3. guwa PMS!!


ada bezala baharu dengan baru. guwa pun tak terer mana pun BM. jarang juga dapat A.. (ya Allah, berikanlah Afiqah Hazwani Hj. Md. Nordin ini A di dalam subjek BM peperiksaan STPMnya ya Allah...Amin...)

seingat aku la...cikgu bm aku ada bagi penerangan yang aku ingatlah sampai sekarang..

Baharu: NEW
Baru: JUST NOW

haa tula bezanya. nak buat contoh ayat ke? ala malaslaa.. tapi bagi jekla ek.. nak bajet bijak jap.

Saya beli baju BAHARU.


Saya BARU beli baju.

ha cmtulaaa namo confuse2 lagik aw.. Okaylah see you then. XOXO

Thursday, January 19, 2012

Persepsi III

Assalamualaikum dan salam perpaduan. Hangpa apa habaq? Hope you guys are doing fine.. I mean, veeryyyyyyy fine :)

I am gewd here. Work also good. No handsome architect but I am just fine. Hahahaha.. Bekerja di dalam bidang ini (construction), akan memudahkan anda untuk bertemu dengan si hensem yang bijak pandai. I dont know why but I have something with Architect. Aku taklah minat nak sambung degree in architecture kan haha of courselah! Tapi pada aku, arkitek ni kerjaya yang melahirkan banyak jejaka hensem lagi berkaliber. Begitu juga dengan wanita. Melahirkan para wanita bekerjaya arkitek yang anggun bergaya. I met someone yesterday, an architect I think... Sebab dia datang dari sebuah syarikat architecture. Perempuan laa of kos! Bertudung bawal coklat cair yang simple, bertubuh agak berisi tetapi berwajah menarik. Penampilannya simple tapi attractive sesangatlah!! Biasalaa arkitek... heheeee.. Ayah also used to tell me that pelajar architecture memang paalinggg glemer semasa di universiti. Yang lelaki memang kacak-kacak, yang perempuan pula vogey the vaazzzz.....

Ala cerita kosong je.. Yang pi baca tu buat apa.. Hehe.. Saya suka menyatakan kepada anda semua tentang pendapat saya. Tentang apa-apa pun lah! :P

Sorrylaa saya malas lah nak upload gambar.. Saya sendiri pun suka baca entry yang bergambar. Suka hati you alls la nak baca sampai habis ke tak sebab cerita kali ni SANGAT menarik... I tell youuuuuuu...

Harini saya beraerobik.. Saya terima pelawaan Kak Y untuk join aerobik bersama dengan dia. Saya dengar aerobik yang dia join tu menarik yang teramat sangat. Lalu saya pun joinlah.. Kenapa saya skema ni??!!! Hahaks! Aku join jer... (haha) Sebabnya aku tengok testimoninya sendiri. Kak Y la! Beliau agak rendah orangnya, tambah2 lagi, dulu beliau juga gempal orangnya. Tapi sekarang ni aku tak nampak pun perut dia?? Oh gosh.. Tengok perut orang sambil meraba-raba perut sendiri...-selalu dibuat oleh saya. HAHAHAHA



These are what I made today.. Banyak lagilaaa aktiviti yang guwa buat dengan bola ni.. Peluk dia guna kaki sambil baring pun boleyyyyyyyyy.. Aiyaaakkk sakit wooo.. Tapi.... Seriously this ball is awesome!!! Boleh juga buat sit-up dengan bola ni.. Masa aku tenyeh dia dengan perut (gambar satu), aku rasa cam bola tu nak meletup.. Tapi mustahil la kaaanzz you ols.. hahahaha


I really had fun.. Insya Allah kalau ada kelapangan, akan join lagi. Aku malas sikit kalau sukan yang boring2 ni....jogging misalnya.. Haiyaaaaa boring teramat sangat!! Dahla jogging kat tempat open! Namo namo....... Oh ya, tempat aku beraerobik tu tertutup. Kira studiolaaa.. Semua pun perempuan. Nak pakai bikini pun voley you ols untuk keselesaan.....



I wanna share with you guys about errr something...haha.. Something jerrr..  Saja je nak kongsi-kongsi merangkap luahan perasaan. Hehehe..

Telah berlaku satu insiden antara aku dan seseorang beberapa hari yang lepas. Aku rasa insiden ni biasa-biasa jerrrr tapi makan dalam jugakla..sob sob.. hehe.. Dalam masa yang sama, jika terdapat pembaca blog aku yang errr simple ni (hahaa simple??!) berjantina lelaki, harap ambil perhatianlah yek..

Aku suka dengan orang yang bijak mengatur ayat. Kreatif dalam pembikinan ayat. Ayat yang tidak terlalu hiperbola tapi dah cukup buat kita rasa saaangaaaattt errrr berada di awang-awangan... (haha K poyo I knowww)..

Aku ialah Afiqah Hazwani. Seorang perempuan. Berhati halus (mungkin). Kebanyakan perempuan macam aku sangat ambil berat akan hal ini. Tapi, aku punya ambil berat ni bertan-tan beratnya. Taknak ada kesalahan bahasa! Kata pemeri kena betul.. Kata tugas.. Fonologi.. Morfologi.. Semantik.. HAHAHA.. Voley gitu?

Orang yang bijak mengatur ayat juga merupakan orang yang tangkas berfikir... Yelaa orang kreatif kaaan.. I likeeeeeeeeeeeeeee!!! Aku suka orang yang tangkas berfikir, plus, cara dia bercakap mesti menarik, takde omong kosong punya! Sekaligus, penampilan dia pasti menarik juga! Memang ada kait-mengait.. Memang!!

Oklah pendekkan cerita...

Kes ayat penegasan yang LANGSUNG tak kena pada tempatnya.. Kes ayat penegasan yang diucapkan oleh seseorang yang LANGSUNG tidak bijak berfikir semasa mengatur ayat.. Kes ayat penegasan yang tak berguna langsung! JANGAN SEKALI-KALI MENGGUNAKAN AYAT INI SEMASA INGIN MENEGASKAN BAHAWA ANDA HANYA MENYAYANGI DIA, TIADA YANG LAIN!! (kononnya yucks!)

Polan: Saya sayang awak.. Hancur hati saya bila awak cakap macamtu.. vlavlavlavlavlavla
Polani: Pergi carik orang lainlaaa.. Saya...errr...*simpati akan nasib Si Polan.
Polan: YA!! Memang saya dah jumpa orang lain. Dah date pun dengan dia.. Tapi hati saya masih pada awak.. Dia cantik... LEBIH cantik daripada awak.. LEBIH kurus daripada awak (damn!), LEBIH manja daripada awak.. LEBIH SEGALA-GALANYA daripada awak.. Tapi awak tetap yang istimewa...


 Dia cantik... LEBIH cantik daripada awak.. LEBIH kurus daripada awak, LEBIH manja daripada awak.. LEBIH SEGALA-GALANYA daripada awak.. Tapi awak tetap istimewa...

 Dia cantik... LEBIH cantik daripada awak.. LEBIH kurus daripada awak, LEBIH manja daripada awak.. LEBIH SEGALA-GALANYA daripada awak.. Tapi awak tetap istimewa...

 Dia cantik... LEBIH cantik daripada awak.. LEBIH kurus daripada awak, LEBIH manja daripada awak.. LEBIH SEGALA-GALANYA daripada awak.. Tapi awak tetap istimewa...

 Dia cantik... LEBIH cantik daripada awak.. LEBIH kurus daripada awak, LEBIH manja daripada awak.. LEBIH SEGALA-GALANYA daripada awak.. Tapi awak tetap istimewa...

 Dia cantik... LEBIH cantik daripada awak.. LEBIH kurus daripada awak, LEBIH manja daripada awak.. LEBIH SEGALA-GALANYA daripada awak.. Tapi awak tetap istimewa...



Polani tersentap. Diam. Bungkam. Membalas mesej tersebut dengan ayat yang agak panjang. And that was the last. Si Polan sangat bangang. Kerana Si Polan tidak tahu ayat tersebut boleh dinyatakan dengan lebih sopan dan indah, seperti:

'Dia cantik.. Tapi saya hanya dapat lihat cantik awak..'

Ayat di atas JAUH LEBIH RINGKAS tetapi SANGAT PADAT. Why are you so noob?



Saya cantik.. ALLAH cipta saya.. Alhamdulillah.. Terima kasih Allah kerana cipta saya dengan sangat sempurna.. Cantik saya, manja saya, hanya untuk insan yang menyayangi saya sepenuh hati, jiwa, dan raganya. Gemuk atau kurus saya, insan tersebut tetap dengan pujian. Insan yang menghargai senyuman saya. Yang menerima saya seadanya... Yang hanya memuji saya tanpa pernah memuji orang lain selain saya.. 

........

Banyak lagi yang perlu aku describe, dari situ, hilang terus perasaan simpati yang selama ini tertanam.. Hilang terus! 

Dari ayat tu, kita dah boleh nampak, jika aku masih menerimanya, TERNYATA jika dia sudah bosan dengan kehodohan aku, dengan kegemukan dan ketidakmanjaan aku, dia akan cari yang lebih cantik pada mata dia, lebih manja pada mata dia dan yang lebih kurus agar mudah untuk ditimang-timang lalu dicampak ke dalam longkang.

Harap-harap tiada yang berfikiran bangang membaca entry ini. Aku taknak dengar apa-apa lagi. We can forgive but we can't forget. 

Susah nak kenal aku. Aku memang sangat sensitif sehingga kau langsung tak boleh bayang betapa sensitifnya aku. Dengan ayat kau yang langsung tak guna otak tu, kau telah berjaya buat aku berkata, SAH! KAU BUKAN UNTUK AKU.

Saturday, January 14, 2012

Wanita Tercantik Malaysia (mata aku cakap!)

Yang sunguh-sungguh cantik tau.. Takde istilah bolehlaa tahaan... hahaa..




Tempat pertama!!

Datin Norjuma Habib Mohamed









Tempat kedua!!

NEELOFA








Tempat ketiga!!

IZARA AISYAH











Tempat Keempat!!

FAZURA










Tempat Kelima!!

FATIN SUHANA






Thursday, January 12, 2012

Persepsi II

Alangkah malangnya nasibku apabila ayah bawak laptop sepanjang beliau beroutstation.. Tambahan lagi, tak boleh pulak bukak blogger dot com di pc kat umah ni.. Nasib baik sikit ada alternatif lain untuk menjayakan entry bertarikh 12 Januari 2012 ini.

Betapa malangnya blog yang menggunakan tulisan aneh yang sukar dibaca oleh para pembaca. Tengok macam blog aku ni? Kemas yet berketrampilan. Tengoklah pemiliknya. Aloh pika ni, tiap2 entry nak masuk bakul sendiri angkat. Meluat aku! Kata si .... err malas nak namakan dia.. Hihi! Ala gurau2 je.. Jangan amek hati sangat.. Nanti cepat nyanyuk..

Adakah anda pernah terbaca di blog ini bahawa saya sudah bekerja? Mana tahu anda terlepas entry yang lalu ke kanz.. So, I nak habaq ni, I am happy with my job. If only ada kerja nak buatlaa.. Kalau tak, aku mati akal serta mati kutu.

Nak buat apa? I am NOT the type yang buka facebook masa kerja. I rasa buka facebook semasa waktu kerja tu macam kesalahan disiplin berat. Orang lain nak bukak takpe. Sebab I yg taruk hukuman terhadap diri sendiri. I feel guilty to myself.. Hehe.. Paling2 pun saya cek emel kot2 blogshop emel invois.. Yelaa.. Asal balik keje je, datang malam je, I do window shopping.. And make order! Hahaks!! My feveret!!!!

I did lots of work today. Macam2! I've satisfied enough.. Puas hati. Sebab tu la asal malam je bagi reward terhadap diri sendiri dengan window shopping.. Hihi.. Ala window je..

Selepas lunch, around 4 pm gitu, when I was busy doing account's filing, saya tertangkap kelibat seseorang melalui ekor mata. Saya tak nampak dengan jelas. Sebab pertama, saya rabun. Sebab kedua, antara saya dan kelibat tersebut, terdapat cermin pemisah berwarna gelap.

There were also Kak Y and Kak J. Dua2 masih bujang. I saw Kak J was sengih2 lain maciam punya style. So do Kak Y. I've became weird..

Once that kelibat (actually tak la kelibat sangat sebab I nampak macam seorang lelaki yang tinggi, tegap, berkulit cerah, dan berbaju kemeja hitam belang putih) keluar dari office, Kak J and Kak Y both were like:

'Ya Allah hensemnyerrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!'

Screamed like crazay!! Ahaks! Cute!! Menjerit teruja sampai terbongkok2.. Haha. Saya pun cuba2 lah nak tengok sang kelibat tu tadi, tapi dah hilang..

Saya pelik. Ekspresi yang ditunjukkan oleh mereka tu seolah-olah macam itulah lelaki paling hensem yang mereka pernah jumpa sepanjang mereka hidup.. Hehe!! Teringin juga nak tengok, nak tau gak mata guwa cakap apa.. Hahahahaha

Me asked: Hensem sangat ke?
They both: Hensem gilerrrrrrr Pika..

Pastu mereka ketawa2. Me ketawa too sebab lucu tengok gelagat mereka..

Selang beberapa minit, saya tanya Kak J..

'Si mamat hensem tu nak apa tadi?'

Kak J: Hantar drawing.. Arkitek tuu.. Y tu yeye je kata hensem.. Pada akak, biasa jek.. Hihik hihik.. Y pantang tengok mamat hensem.. Huehuehue

Kak J sengih2.. Saya pun ikut tersengih.

Selang beberapa minit lagi, saya menuju ke drawing tersebut kerana drawing yang baru diterima harus dicop 'RECEIVED'.

Ooohhhh... I saw sang kelibat workplace has been written on the bottom left of the drawing. Saya tak terfikir apa2 lalu terus cop RECEIVED pada drawing tersebut..

Saya tak pernah puji seseorang tu hensem melambung2.. Haha pelik kan? Kalau orang tanya hensem tak? Bolehlaa tahan is my answer.. Aku pun tak sure hensem pada pandangan mata aku tu apa. Pada aku Aaron Aziz tak cukup hensem. He is bolehlaa tahaann.. Hehe.. Laki orang is not hensem to me.. ;p

Aku belum ada la hensem tu apa.. Teringin juga nak describe.. I mean, hensem pada pandangan mata aku la.. I mean lagi, hensem dari segi rupa, dari segi fizikal..

Gigi bersih. Tinggi. Sasa. Steady. Nice skin. Tak merokok. Wangi. Looking stable. Must drive Bentley. CEO.

Hahahahahahahhahaha merepek!!!!!

Wednesday, January 11, 2012

Persepsi.

Hai semua! Assalamualaikum!

How do you do huh? I am good here. Verrryyyy good. :)

Alaaa..ada lah jugak masalah kecik-kecik seperti saya kekurangan baju untuk dipakai ke tempat kerja. hahaha.. Kedengaran macam poyo (this word is soooooo lame!! agree?). Tapi itulah hakikatnya.. Baju tu memang banyak.. Malangnya, seperti yang telah diperkatakan oleh saya di twitter, saya harus kurangkan lebih kurang 3 inci lemak di tubuh untuk muat baju-baju tersebut...

*mood takde....hilang.. sebab adik aku ni baca karangan kuat-kuat pulak. hadoiii!!!! jap eh.. tak concentrate langsung!!

Admin: Kau baca pelan sikit tokleh ke?
Him: Ala saje je.. Biar senang nanti akak nak jawab soalannya..
Admin: Apsal aku pulak?? Kau baca tu pahamkan betul-betul.. Baru senang nak jawab. Harapkan aku pulak.. Aku dahla nak blogging ni..

Okay dia dah senyap.. Hehe.. Ala adik-adik kesayangan aku ni tengah buat homework. Layankan jelaa sambil-sambil tu aku teruskanla misi aku nak teruskan entry untuk hari ni...

Oh ya. APA?? Baju tak muat?? Hehe cute kan? Nasib baiklah muka maintain comeh, kalau tak.. Hahaks! ;p

Ala, biarlah nak cakap diri sendiri comeh... Sekurang-kurangnya aku takdelah upload gambar bajet cute pastu caption dia, Kita tak comel macam awak semua... Kita biasa-biasa je.. Kalau tak puas hati, dipersilakan untuk block!


#terasa ke?

LOL.

Harini di tempat kerja saya belajar guna typewriter machine! APA?? Big boss buat apa dengan typewriter machine?? Haha soalan bangang. Seronok sangat! ahaks! Ingat senang ke? Kalau salah tak boleh padam tau.... Haaa.. Lagi-lagi awak yang selalu typo tuw!

Saya happy kerja di tempat kerja saya sekarang. Saya takde masalah langsung (melainkan masalah yang telah dinyatakan pada perenggan ke-3 entry ini..) Pergi balik dengan ayah kitew.. Makan kat umah... Rumah, rumah family.. Ihihi. Gaji bersih siot.... Namo jelesh tau..

Harini saya lunch kat pantry ofis jer. Duduklah berempat sambil menikmati lunch.. Kat depan saya ada dua orang akak yang bentuk tubuh jauh lebih kecik daripada saya. Umur mereka 22. Saya berasa sangat kekok untuk memanggil mereka akak kerana mereka kelihatan tiny yet cute. Macam adik kitew jek.. Suara pun..err besar lagi suara kitew.. Alohhhhhhhh... Kedua-duanya juga berasal dari negeri pantai timur.

Kami berbincang tentang masa depan. Saya rasa sangat nak share sebab saya tahu banyak orang LANGSUNG tak sedar akan hal ini..

Mereka berkelulusan diploma dari Politeknik Kota Bharu (PKB). Ada cita-cita untuk sambung ke peringkat ijazah. Tapi, belum ada rezeki untuk ke arah itu. Mereka mengatakan bahawa agak sukar untuk mereka (berkelulusan diploma dari politeknik) untuk menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Mereka berkata dengan nada yang SANGAT KESAL.

Ada tu memanglah ada.. Memang ada yang dapat sambung degree..Tapi jumlahnya sedikit.. Ikut luck lah. Kalau ada, alhamdulillah la kan..

Mereka pun berasa sangat menyesal tak sambung je STPM dulu.. Mereka turut mengakui bahawa persaingan di antara pelajar STPM, matrikulasi, dan diploma untuk ke peringkat ijazah sangat sengit! Dan mereka yang berada di peringkat diploma, sering kali kecundang. Mereka menolak STPM atas DUA sebab ini:

1. Dengar cakap-cakap orang bahawa STPM SANGAT SUSAH!!
2. STPM takde nilai.. Takde orang nak amek keje.

Saya TAHU banyak yang berpandangan sedemikian..

Jawapan saya bagi penyataan SATU.

Kalau dah malas, bangang pulak tu, belajar kat mana-mana pun susah...............

Jawapan saya bagi penyataan DUA.

Gaji mereka yang berkelulusan STPM dan DIPLOMA = SAMA.
Malah, mereka yang berkelulusan STPM ada potensi untuk peroleh gaji yang lebih tinggi.. Saya pun dibayar gaji oleh ayah SAMA jumlahnya dengan mereka yang berkelulusan diploma.

Laaaaaaaaaaaaa.. Macam tu rupanya pandangan orang ramai terhadap STPM ek? SALAH SAMA SEKALI.

Mereka sangat terkejut dengan jawapan saya. Padahal, sijil matrikulasi yang langsung tidak boleh digunakan dan tidak bernilai jika ingin memohon perkerjaan..


Saya suka perjalanan saya selama setahun setengah (tak sampai) bergelar pelajar prauniversiti. Sepanjang 14 tahun saya bersekolah (termasuk tadika), tingkatan 6 merupakan tahun yang paaaaaaaaaaaaaaalingggggggggg happening. Yang paaaaaaaaaaaalingggggggg beri baaanyaaaaaakkkk kenangan MANIS! Sangat unexplainable.. Sebab terlalu manis.. :)

Banyak lagi kelebihan STPM yang anda semua belum tahu. Lain kali jelah saya share.. Atau anda boleh google sendirik. ;p

Bagi adik2 yang sedang confuse2 tu, yang sedang berura-ura nak ke kolej swasta misalnya, lalu dapat tawaran ke prauniversiti, pilihlah prauniversiti Tak payahlah menyusahkan parents atau diri sendirik kerana memilih jalan yang salah. Ni soal masa depan tau.. Jangan main-main dan memandang remeh. Jangan peduli kata-kata mereka yang tak tahu apa-apa aka NOOB. I HATE NOOB-ians!! ;p

Kalau orang tanya anda belajar kat mana sekarang, jawab je prauniversiti. Tak vogue aa cakap tingkatan enam.. LOL..

Bagi anda yang sedang menjalani tahun menghadapi STPM, selamat mengukir kenangan manis saya ucapkan.. Kenangan manis yang semanis saya... :P :P :P puke!!


Xoxo

Friday, January 6, 2012

Its have been a week :)

Assalamualaikum guys!! * letak guys kt belakang agak lame bagi shayew..hihik.. Pandai2 you ols la tukaq yg lain..hihik..

Hey. Dah seminggu kan saya bekerja sebagai big boss di Syarikat Yang Dirahsiakan? So far so gewd. Bisnes berjalan lancar.. Banyak projek masuk...well..sejak saya jadik big boss kaaaaannnn you ols....

Esok merupakan hari sabtu, I bagi staff I cuti.. Dilarang buat OT. Sebab ayah I kata, kalau kita bekerja ni, kita akan sangat menghargai weekends.. Woohooo!! I tak plan apa2 lagi. Ingatkan nak pegi Paris. Tapi I malaslah.. Paris Van Java jerrr.. I ni walaupun big boss, I berjimat cermat orangnya... You ols tau tak Paris Van Java tu apa? Alaa I tau yang tengah baca ni semua para cendekiawan kaaann.. K..bagi yang tak tau aka noob, Paris Van
Java tu Bandung lah derr.. Hey! Bukan air bandung soda atau mee bandung muar yek! Bandung, Indonesia! Yang dekat pulau jawa tu... Eeee namola noob cangat!

*carik idea.......

Ada anak kawan mak kita dah nak kawen tau..... Dia dah beli dah barang2 kawen.. Dia baru je habis spm.. Kita pelik cangat kenapa banyak gadis nak cepat kawen.. Dia ingat kawen ni cenang ke? Kawen is not that easylah... Pagi tadi ayah kita bagi satu tips. SATU jek eh! Tips perkahwinan yang bahagia.

--------> DAPAT RESTU
Dari kedua-dua belah pihak..

Hmmm.. Anak kawan mak kite tu dia beli barang kawen suka hati dia. Pakwe dia bank in kan duit lalu dia pegi shopping barang kawen n letak kt umah nenek dia. Mak dia tau daripada orang lain. Can you ols imagine her mum's feeling??

Dia baru 17 (anak kawan mak kita la bukan kawan mak kita!), ingat 17 tu dah cukup matang ke nak kawen?? Bibik kita kawen umur 16. Dah kawen pun bila kawan2 ajak dia main ting ting (ke teng teng..i'm not sure) dia ikut tau.. Best je dah jadi bini orang pun cute je main teng2.. Kawen tak senang! Jangan menyesal kemudian hari.... Pastikan dah betul2 bersedia baru boleh kawen. Argh. I've learnt from others experience. Pengalaman memang guru terbaik. Tak kisahla pengalaman sendiri atau pengalaman orang lain... Kalau dah kawen, jangan fikir yang indah2 belaka kerana berpeganglah pada kata2 'bumi mana yang tak ditimpa hujan' DAN rumah tangga mana yang tidak dilanda badai. Bila kita fikir yang indah2 belaka, kita tend untuk tak prepare langsung untuk saat2 kita jatuh. Hidup kan macam roda.. Berpijaklah pada bumi yang nyata yek..

Ibu kite cakap, carik pasangan yang tinggi ilmu agama! InsyaAllah bahagia dunia akhirat. Kalau dia diduga pun, dia senang untuk kembali ke jalan yang benar..

Okay harini kita dah belajar dua tips rumah tangga bahagia. Ingat lagi tak yang pertama tadi?? K awak di hujung sana! Apa?? Ya! Pandai! Jangan lupa restu ibu bapa.. Yang kedua?? Ala yang kita baru cakap tadi takkan dah lupa... Ha... Carik yang beriman...yang soleh.. Pandai... Boleh dapat A subjek munakahat.

Hahaks!!
Lari daripada tajuk sungguh!! K, kalau nak buat tajuk entry yang menarik serta takde lari2 tajuk, kosongkan dulu ruang title. Tulis dulu entry baru buat title. OK?

Gambar saya pada hari ini! Pagi Jumaat yang indah lagi berseri sehingga terpancar keseriannya ke muka saya! Hmmmm comelnya dia niiiii.... ;p Not bad...... HAHAHA

Monday, January 2, 2012

So.......................... Hi back!

Assalamualaikum!

Heyyyyyyyyyy.. Blog dah upgrade rupanya ya! Ya Allah, pening sungguh tadi sebab tetiba terklik upgrade blog. Dah terpaksa ambil masa hampir setengah jam menggodeh blog baharu. Hey hai! Lamanya tak jumpa! hahaha.. I was busy playing The Sims 3. Kesiaaan...banyak yang terbengkalai sejak exam tamat beberapa minggu yang lalu. Hehe how I LOVE The Sims 3 sampai banyak pihak terasa loya dengan aktivitiku yang tidak ada perubahan sedikitpun ini. Aku pun turut berasa loya. Hari-hari aktiviti yang sama..hehe.. Saya juga turut sibuk menghabiskan cuti tahunan. Hahaks! Alaa kan dah cakap kat previous entry....

So, how do you do? Haha tak tahu nak cakap apa lagi tah dengan keadaan blog ini yang ohhhhhhhhhgewdness sangatlah terbengkalai! Takde moodlah der. I am happy enough skodeng-ing twitter, fb yang merepek... fuuuhhh I am seriously happy! Senang jer nak hiburkan diri sendiri..hehe.. Hey, cantik tak warna blog kitew? Lupa nak tanya tadi. Warna-warna pastel yang lembut menyerlahkan perwatakan penulisnya...... HAHAHA.

I am not my blog designer. So not me! Well, mungkin sebab saya berpegang pada prinsip, Tak bergaya takpe, asalkan bersih, kemas, dan wangi.. Heeeeeeeeeeeeeeeeeee... Ada kaitan ke dengan pembikinan blog? Ouh dear! Me? Care?! No no no.. I dont even care! hihiks.. Cuba selidik diri sendiri, anda rela bergaya atau rela busuk? Rela bergaya atau rela gigi kuning? Rela bergaya atau bilik bersepah? Sorrylah kalau terasa sebab memang bertujuan untuk buat anda terasa pun... Hehe okay lupakan entry ini! Saya bimbang hati anda akan busuk. LOL. ;p

Argh.. I'm bad... I'm bad person.. Forgive me.. Setelah sekian lama tiada update (entry baharu) daripada saya, saya sepatutnya mengambil hati anda semua.. Huehue.. (comel kan gelak yang ni?) Kadang-kadang kita terperasan kan terdapat orang di sekeliling kita yang gelak secara pelik. Contohnya, huhuhuhu (ni bukan sedih ke?), atau wakakakaka atau haharZz (motip ada 'z' kat belakang?) atau muahahahaha atau miahahaha... Menyedihkan....sebab pelik sangat... But 'kikikiki', sounds cute. Kan? :)

Heyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy! Today is my first day working!!! Alhamdulillah I won the fight...between me and my feeling. My negative feeling. ERGH, that was ^*&^$%@@!?!! no laaaaaaaaaa...its not that bad.. I'm good. I'm fine. I'm brilliant. Yes I am! :D


It's me today! 10 kg of cheeks! HAHAHA.. Yeah, I look pale and boring. I was trying to look as formal as I can. That's why I chose black tudung even someone ever told me that I look old and boring with black tudung. Oh! I do realize that! No more black tudung for this week. Okay? *promise to myself.

Anonymous: Fiqa, where do you work at? 
Fiqa's answer: My dad's office somewhere in Skudai!:D :D
Anonymous: In what position?
Fiqa's answer: Big boss laaaaaaaaaaa... 

;p

At first, I dont hv a feel to work. No at all. But cmon............. mana ada elaun masuk lagi tahun ni! I am not schooling anymore!!!!??!!! Mana nak dapat duit? Takkan sugar daddy kot?! Dear sugar daddy, can you buy me a Bentley? I WANT BENTLEY!!!

'What is Bentley??! Fiqa!! TELL ME WHAT IS BENTLEY!!' 


















Hello, I am Bentley, noob.
Kata Bentley dengan kacaknya.

I saw one on the highway when I was on my way to KL. There was a white man drove it macho-ly. What are you mean by macho-ly, Fiqa? Why haa your words are weirdly?!

HEY! He drove relax-ly on the left lane, dude!! Can you see how pretty is the color?? It's Vanilla!! Did you ever drink Caramel Steamed Milk from Starbucks? The color is just the same! Uuuuuuuuuuuuuuuuuu tastyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!


So, back to the main topic. Aduhhh, yeah I think you know my point. I have to work hard to fulfil my dreams. What dreams? That will be my biiiiiiiiggggggggg secret. Ihiks! Alaaa back to the peribahasa laaa, Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya. 

Kan?



I love my job. Semoga Allah permudahkan segalanya :)


*anti klimaks. hihihi