Yours Truly;

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia

Saturday, February 18, 2012

Its All About Health And Foods

Assalamualaikum!

Hey.. Hey.. I'm back.. I''ll be writing about errr FOODS! Hehe! Oh ya, anyways, hehehehehe I malu nak cakap but I've loss 3 kilogrammes in emm tak sampai 2 minggu pun! I did diet lah of course and take supplements. Tapi nantilah tunggu lagi 2 bulan I akan share lah, bagaimana Afiqah Hazwani boleh turunkan berat badannya dengan begitu cepat sekali. Ihik. Amin... :D

Its not about weight loss semata-mata. Lebih kepada kesihatan sebenarnya. Saya minum almost 5 liter air sehari. Hasilnya, sistem pencernaan stabil, kulit pun lebih cantik. Selama ni, saya ingat air yang saya minum dah cukup banyak, rupanya sangat kurang. Air yang kurang dalam badan menyebabkan sistem pencernaan susah nak berfungsi dan kulit muka susah nak licin sebab ada bijik2 kecik2 tu yang orang panggil dia jerawat pasir. Saya juga kurangkan pengambilan breakfast (TAK BOLEH TAK BREAKFAST!!) dan TAK AMBIL DINNER LANGSUNG. Nasik lemak, mee goreng, roti canai for breakfast are not good at all!! Ish, not good! Mengandungi 700 kalori!!!!

Tapi lagi syok kalau exercise lah. Mungkin 5 kg boleh turun dalam seminggu kalau saya sertakan lagi dengan exercise. HEHEHE.. Oh ya, tak boleh juga tak makan langsung proper meal (nasik, lauk pauk, etc). Sebabnya, bila kita tak makan langsung, FIRST, kalau dapat makan kita akan mengketedarah like hell (hahaha) and SECOND, dia akan bakar muscle kita, BUKAN lemak kita. Yang you ols bajet2 dah turun berat badan tu padahal muscle yang mengecut dan lemak maintain je dalam badan. Bila muscle lembik, apa pon tak boleh buat. Badan takde tenaga.

Minum pun TAK BOLEH berdiri. Sebab bila minum berdiri, air yang you ols minum tu pegi terus straight ke pundi kencing. Tu yang asyik nak terkencing. Kay? Get it? ;)

Eh bukan ke tadi saya nak cerita pasal foods?? Hehe! Kay, selitlah sikit2 kan.. Kongsi2, orang kata kaaaann :)

Saya suka makan. Sebab tu saya 'cute'. Saya seorang yang menghargai makanan dan saya mempunyai deria rasa yang sangat osem. Di dapur rumah, tugas saya ialah ketua chef sebab ibu percaya deria rasa saya. Haha! Saya juga tidak memilih makanan. Saya cuma tak makan kambing. Yang lain, saya makan. Petai ke, jering ke, tempoyak, belacan, semua yang kebanyakan orang tak makan, tapi saya makan dan suka sangat!
Hehe..


Saya bersama air avokado yang sangat wow! (Bandung, Indonesia) 

Saya juga ada cita-cita nak jadi pengacara bagi rancangan Jalan-jalan Cari Makan sebab saya suka foods!! Saya suka merasa makanan. Antara nikmat kurniaan Allah yang sangat berharga. Alhamdulillah..

Walaubagaimanapun, saya masih ada makanan kegemaran dan tak semua makanan merupakan kegemaran saya. Memandangkan ibu saya berasal dari utara tanah air dan berketurunan mamak (huehue), saya sangat gemarkan makanan pedas ekstrem super power. Kalau takde belacan atau sambal tempoyak (kadang-kadang malas nak menumbuk), saya makan nasik dan lauk berulamkan cili api kampung. Pon boleh. Haha. Memang gila.



Saya bersama Cik Vee comeh kita. Saya sedang menikmati Fussili Tomyam dari Black Canyon yang super power. *sampai sekarang craving.


Masani baru balik sekolah, Cice Fidz belanja kami makan sebab menang kolokium. Hehe! Tengok pakaian pun dah tahu... Heeeeeeeeeeeeeee...



Sweet kan gambar ni? Berjaya Resort, Tioman Island :)

Saya juga selalu upload gambar makanan sama ada di facebook atau instagram.. Hehe.. Ada satu gambar ni, gambar Nasik Arab saya makan di Restoran Hadramawt, Pan Pacific, Johor Bahru.

Ada laa sorang kawan saya ni komen lebih kurang begini, 'Kalau kau ada passport, kat singapore ada nasik macam ni.. Sedap..' Meaningnya, dia nak ajak saya ke Singapore la kan.

Bukan soal ada passport atau tak (passport memang ada la derrrrrrrr tapi belum renew!), tapi saya kurang berminat nasik yang ada kaler2 ni. Bawaklah saya ke mana pun, saya lebih jatuh hati akan masakan kampung.


Dua tahun lepas bersama keluarga tersayang. (Shanghai, China)

Masakan kampung yang saya maksudkan, mesti ada belacan, ulam-ulaman, sambal tempoyak, ikan selar kuning goreng, sayur bening.. Ala simple2 je... Ya, tu memang boleh buat saya makan banyak2 kali. HAHA.

Western2, nasik kaler2, whatsoever, saya memang makan. Tapi BUKAN feveret. Maksudnya, saya tak cariklah masa saya sedang craving2 kan.

Kalau masa craving2, biasanya saya memang carik tomyam. Kiranya tomyam pun termasuk dalam list makanan kegemaran saya termasuk asam pedas. Taki kiralah asam pedas tumis atau asam pedas rebus. Orang utara kurang masak/makan asam pedas tumis. Mereka lebih prefer asam pedas rebus. Lebih healthy sebab tak pakai minyak langsung. Malah, kepedasannya juga boleh meningkatkan kadar metabolisma dalam tubuh. LOL. ;p


Terimalah gambar terakhir untuk hari ini. HAHA. (Meisan Restaurant, Mutiara Hotel, Johor Bahru) -Sementara menunggu Shark Fin Soup yang super power.

But nowadays, memandangkan saya sedang 'menjalani tahanan' (daripada makan banyak) HAHA, saya memang sangat tertunggu-tunggu waktu lunch. Sebab lunch jelah masanya saya dapat menikmati makanan. Lain2 masa, memang tak boleh. Saya rasa simpati terhadap diri sendiri. Tapi takpelah, for own goods jugak kan. Hehe..

Bersyukurlah kita apa adanya. Hindarkan diri daripada asyik nak comlaint2 itu tak kena ini tak kena. Makan pun memilih! Campak kat Sudan ke, Syria ke, Palestin ke, baru tau agaknya! Fuuuuuuuuuuuuuuu... Syukur Alhamdulillah..

 Kay, doakan saya  dapat meneruskan hobi menikmati makanan sekaligus mendapat berat badan yang ideal! HAHA macam mana tuuuuuuuuuuuuuuuuuu! Boleh je la tuuu. Pandai2 la kan.. Hehe insya-Allah.. =)

No comments: