Yours Truly;

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia

Friday, January 27, 2012

Perbezaan antara makna kata BAHARU dengan BARU

assalamualaikum peepo! imma too lazy to blog rite now... i dont even care about errr mulakan ayat dengan huruf besar etc coz i am sleepy now.. my head cant function completely, ahakz. so the question is, why do i blog now???????? i dont wanna sleep first. ala cmonlaaa..simplenya nak jawab soalan tu.

so are u in a good condition? me is okay.. haha apa aku cakap ni?!! stop mumbling feeq. i hate la my blog. mewepekz. wanna do some renovation soon which is i dont know when.. well..blogger.com dah baharu kaanz you olz..i pon dah dewasa, kena la make some changes kan even i am not interested to play with coding la apala. haiyaa..dah puas dah main coding bagai ni masa muda-muda dulu. did i tell you that i already dewasa? hihik!

did you notice that i boldkan perkataan baharu dalam perenggan di atas? juga perkataan baharu di dalam perenggan ini... haha.

last week la masa guwa di rumah makcik guwa somewhere in segamat. guwa terdengar akan perbualan kakak sepupu guwa dengan suaminya...

'apalaa bahasa melayu ni..kejap baru..kejap baharu..confuse semua pengguna bahasa.. hisshh..''

blablabla

i didnt hear the dialogue well laa sebab guwa pms teruk masa tu..ahakz lame! dan guwa juga malas nak membuat sesi pembelajaran masatu (HAHAHAHA LOL) atas sebab:

1. perbualan tersebut takde kena mengena dengan guwa
2. kedudukan yang jauh antara guwa dan kakak sepupu (takkan nak jerit kot, cam tetiber je)
3. guwa PMS!!


ada bezala baharu dengan baru. guwa pun tak terer mana pun BM. jarang juga dapat A.. (ya Allah, berikanlah Afiqah Hazwani Hj. Md. Nordin ini A di dalam subjek BM peperiksaan STPMnya ya Allah...Amin...)

seingat aku la...cikgu bm aku ada bagi penerangan yang aku ingatlah sampai sekarang..

Baharu: NEW
Baru: JUST NOW

haa tula bezanya. nak buat contoh ayat ke? ala malaslaa.. tapi bagi jekla ek.. nak bajet bijak jap.

Saya beli baju BAHARU.


Saya BARU beli baju.

ha cmtulaaa namo confuse2 lagik aw.. Okaylah see you then. XOXO

2 comments:

ziyra said...

share it...!
cikgu zira pun pernah ckp..

baharu: untuk barang or bende or else laa..

baru: something berkaitan masa..!

Afiqah Hazwani said...

hehe gewd2! ingat lagi tuu ;)