Yours Truly;

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia

Monday, May 30, 2011

Budi Bahasa

Assalamualaikum =)

Pernahkah anda mengalami situasi di mana anda sedang berada di dalam sebuah premis perniagaan atas urusan tertentu..urusan jual beli misalnya dan apabila anda menanyakan sesuatu kepada seseorang yang berada di dalam premis itu..penjual/pekerja misalnya dan anda dengan tidak semena-mena ditengking atau dilayan secara kasar.

Saya sendiri sudah beberapa kali mengalaminya dan kebiasaannya hanya menahan geram di dalam hati sebab biasanya terkedu...dan...malas nak gaduh......

Satu lagi kan, masyarakat kita ni..masyaAllah susah betul nak senyum! Ikhlas ke tak ikhlas bekerja? Patutlah perniagaan/pekerjaan tak pernah maju. Dok tang tu jaaaa... Sampai mati tang tu!

Meluat tau.

Tapi ada juga jumpa yang senyum je dopopatjam..tapi kena ikhlaslaa..barulah comeh...


Ada satu kisah yang berlaku hari ini.

Latar tempat: Maybank Setia Tropika

Latar masyarakat: Kerani-kerani bank, saya, ibu, Rah & my bibik, Kak Yuni daaaan... beberapa orang lagi yang sedang menunggu untuk dientertain..




Bermulalah sebuah kisah.....


Kak Yuni nak tukarkan duit RM kepada rupiah dan transfer ke dalam accountnya di Batam, Indonesia. Well..dia selalu buat macam tu kalau anak-anaknya di Indonesia sana butuhkan uwang...

empat...satu...dua...tiga kaunter lima.. suara seorang perempuan yang telah dirakam bergema.


Kak Yuni pun berjalan ala-ala pantas menuju ke kaunter 5 tersebut. Kami tiga orang duk diam ja malas nak bangun sebab jauh kaunter 5 tu dalam lebih kurang errr 3 meter? kot.

Tiba-tiba..

'Tak boleh tukar USD kat sini!!' 'Mana boleh tukar US DOLLAR kat sini!!'

Suara seorang lelaki tiba-tiba memecah kesunyian.. Semua orang tersentak. Dia mengulang ayat tersebut beberapa kali dan mengomel entah apa yang saya sendiri tak berapa nak dengar.

Ibu bangun dari tempat duduk dan menuju ke arah Kak Yuni. Rah pun turut bangun.

'Siapa yang no manners sangat tu? No manners betul! Tak boleh ke cakap baik-baik? Kak Yuni tu dahlah innocent!' Perkataan NO MANNERS tu betul-betul menampar gegendang telingaku yang rupanya berada dalam keadaan separuh sedar..HEHE............ Kalau haku hundred percent sedar, memang siaplah si no manners itu tadi haku bahasakan dia.

'Kak kau marah dia kak.' 'Kuang aja betul la!'

Rah naik hangen! Marahlah sendirik..tahulah haku suka marah orang..hahaha

Barulah saya bangun dan menjengah ke arah suara si kuang hajo itu tadi.. Ohh si tua yang perasan bagus dan tak sedar diri rupanya...kata saya dalam hati..

Saya pun berjalan dan menuju ke arah ibu & Kak Yuni.

'Whatsup donggg....' kata saya dengan poyonya.

'Tak..dia salah dengar.. Kak Yuni kata Rupiah.. dia salah dengar.' Ibu menjawab.

'US Dollar merepek apa? haha..'

Dalam hati, dasar si tua tak sedar diri, macam bagus & pekak pulak tu. LUCUNYAAA!!!

Tak..tak..bukan salah kerani yang sedang entertain kak yuni tu. tapi mungkin manager dia yang duduk kat belakang sikit dari kerani-kerani yang bertugas tu. Kerani tu muka sweet jer..tak jadi nak marah. Ibu pun cakap camtu. Ibu kononnya dah naik angin jugak tapi setibanya di kaunter 5 dan terpandang muka kerani berwajah sweet, terus tak jadi nak marah. Nasib baik lah kau ek si tua yang pekak.

Saya sempat menjeling ke arah si tua dengan muka perengus semulajadi ini. Si tua kelihatan cuak. Mungkin sebab dah bengang atas kepekakan sendiri. MALUNYA!!!


Moral of the story: Budi Bahasa Budaya Kita.

Tuesday, May 17, 2011

Today Was a Fairytale

My dear Rah, did you ever remember that we used to sing this song together while you were showering & I was makeup-ing? haha.. I've repeated this song so many times since I know your voice are great when singing Taylor Swift's songs ONLY! haha jk jk ;p
Rah merupakan die hard fan (kipas susah mati) of Taylor Swift!

She knows everything about Taylor Swift! teheeee..


I am just missing you~~ :)

Monday, May 16, 2011

Teacher's Day in Pika's School

First of all, I wanna say HAPPY TEACHERS DAY TO ALL MY TEACHERS dulu, kini & selamanya! Can I said that? heee...

I have no pictures for today's event but I have the memory in my yead! hehehe! But million apologise peeps!! Coz I cant share it with ya all.

I was happy today..yup happy because of the English Garden theme! It was reaallyy ME!! hehe.. BUT aarrggggghhhhhh my school's uniform doesnt fit me at all! ERGH.. betul-betul buat mood haku down. It was my last year school's uniform. We, as the Daya Leader School Congress have to wear white baju kurung or shirt with black colour of trouser or skirt. So I thought my last year uniform will be just nice on me sebab baru tahun lepas kot haku pakai but kenapa dah ketat??!! As the head prefect, haku rasa bersalah pada diri sendiri coz I've made mistake walaupun aku tak redha ia berlaku tapi it was already happened..dah berlaku pun... My tudung juga pendek sebab pinjam Ciwo punya tudung and I never thought bahawa tudung itu sependek itu... Sorryy Pika...kata Pika kepada dirinya sendiri.. :(

I met Cikgu Ayu and complaint about my baju kurung. I told her that I am not gemokx yet but the baju yang kecik dan mengecut.....(hahahaha) Cikgu Ayu agreed with me, she told me like this, 'Baju kalau dah lama tak pakai memang dia mengecut...' HAHA I feel a bit relieved after that... THANK YOU CIKGU AYU FOR CALMING ME DOWN. AILAPYUH!

I had really less chance to met all my teachers and salam mereka while wishing Happy Teachers Day..sebab yelah I really feel damnly uncomfy with myself & rasa tak yakin sangat dengan diri sendiri lagi-lagi lepas pizza terjatuh atas tudung juga terkena sikit dekat baju...... ERR CAN YOU IMAGINE?? What a clumsy me............. :(

After I've done with my speech, I sat far far far away from people biar orang tak nampak sangat haku. hahaha... Lagipun, sekolah hari ini macam Jom Heboh. argh rimas....

OKAY HERE,
I would say BILLION THRILLION THANKS to all my teachers!! Sejak saya sekolah tadika hinggalah kini. Saya pun degil juga sebenarnya..kadang-kadang buat tak tau je tak siapkan homeworks.. Memang degil pun.. Tapi okaylahh tuu degil sikit-sikit.. DONT DO THIS ADIK-ADIK! hahahahahaha... Thanks for made me pandai dalam banyak perkara! Takkan kulupa cikgu yang pernah mengajar saya Maths & Addmaths yang tanpa jemu 'menajamkan belakang parang yang tumpul dan tak reti-reti nak tajam ini' HAHA whadde?? THANKS CIKGU RUBI & CIKGU PUNITHA!!



OKAY HERE, DI SINI, DI BLOG YANG COMEL INI,

I also would say THANKS LOTSSSSSSSSSSSSS to Cik Fidza kusayang lapyuh muahmuahhhhhhhhhh sebab baaaanyaaakkkkkkkkkk bantu saya.. *argh why am I crying?? Tolong calmkan saya pada suatu malam semasa saya di Gadis Melayu. I WONT FORGET THAT MOMENT yang haku menangis umpama tsunami melanda satu dunia. I always cried in front of her. She wont say nothing tapi haku rasa betul-betul lega lepas cakap dengan dia. THANKS LOVELY!

THANKS ALSO sebab seringkali betulkan teks ucapanku tiap kali saya kena bagi ucapan. THANKSSSSSSSSS sebab dengan penuh sabar & tekunnya membetulkan ucapanku yang haku hanya copy paste entah dari mana lepastu banyak kesalahan bahasa dan haku pun kena marah olehnya! HAHA...

You looks sooooooooooooo comel today! Rasa macam nak peluk tapi yeah my baju got perasa pizza............sorry ye perhaps next time!



THANKSSSSSSSSSSS to all TDS teachers!! PIKA LOVES TDS SO MUCH!!! Pika tak tipu! Pika shayaaaanggggggg TDS! ♥ ♥ ♥

Ouhhh Pastelina!




I'm scared to buy! Takut tak muat coz I am demok.. well..you know me... hahaks. I am fine in UK 10 tapi tulah still tak berapa nak yakin.. Arrrrrrrr Naaaaakkkkk..... Please make me the decision! Before its all sold out!! :P

Sunday, May 15, 2011

How Do I Organise My Hijabs

Haiiiiiiiiiiiiii! I'm back with new entry! Heh. Entry ni sepatutnya merupakan entry 5 Mei tapi errr.. telah menghadapi masalah yang sama seperti entry sebelum ini (NEF file)..hihihihi.. sorryleww..

Pada suatu malam yang bosan & dingin, mood saya untuk bermain dengan kamera telah tiba lalu tecetuslah idea untuk menghasilkan entry ini. Well, idea tu memang banyak dan sentiasa ada je CUMA inisiatif untuk melaksanakan idea tersebut macam agak liat sikit ah..heheh..


Mempersembahkan..........................................................



Yang tersorok di dalam bakul ini merupakan yang takkan dipakai & tak tahu nak dibuat apa..
hhmmmm...



Yang selalu dipakai dan yang agak tak selalu dipakai digantung di komplement yang dibeli di Ikea ini. Bersepah-sepah dan menyakitkan mata! haha



Tadaaaaaaaaaaaa! Disusun mengikut warna! Tiru idea Sis Shazwani Hamid. Tapi dia punya komplement ni ada 4 kot! Lotssssssssss! Gewam!


Ada juga yang belum pernah sempat dipakai......... Saya ni pula jenis yang kalau selesa dengan satu tu, satu tu jelah saya pakai. Saya sekarang ni suka pakai pashmina je sebab besar, tebal, panjang & lebar. Lagi satu, dia tahan lasak untuk orang yang loqlaq macam saya. Nak tahu loqlaq tu apa hangpa pi tanya oghang utara naaa..

Kebanyakan yang silk, cotton, polyester ke, memang TAKKAN pakai lah kot. Kalau ada event je rasanya baru sesuai. Tu pun, saya kecek kat ibu tudung FAREEDA sebab nak pakai untuk event yang mungkin bakal dihadiri atau masa raya nanti. Jadi, yang silk yang pernah dibeli kat Arzu ke, memang good bye lah.. errrr... Lagipun terlalu mahal macam tak worth it. Saya kalau tudung yang agak-agak macam tak worth it ni memang good bye lah.. haha. Contohnya saya pernah beli selendang Ariani berharga RM 99. Kain terlalu lembut! Tak boleh lasak..errghhh guwa tensen...tensen...



My almari baju yang dah sarat tapi okaylaa masih boleh tampung lagi..ehekk.. Cuma nak cerita berkenaan laci kedua dari kanan tu. Laci pertama dari kiri & kedua dari kiri juga laci keempat takyah cerita lah ek apa kandungannya.. heeeeeeeeee..


Laci kedua dari kanan ini sebenarnya mengandungi inners, socks & belts.


Bersepah jugaaaakkkk........ :(



Different types of inners :)

Kat atas sekali dari warna hitam hingga pink tu merupakan inner neck covered. Kesemuanya beli dari Radiusite.
Dibawahnya, grey hingga light pink tu inner syria dari Najjah yang paling selesa dalam dunia!!
Dibawahnya lagi, inner cotton biasa. Bolehlaaa tapi tak sehebat Najjah. Najjah ni agak mahal laa RM15 satu tapi berbaloi! Suka!
Bawahnya lagi, inner syria juga tapi ada outer dia sekali. TAK PERNAH PAKAI. Siapa nak? PM me. teheee... *dark purple (purple manggis), gold & light blue.
Baaaawaahh sekali, inner syria juga tapi dari jenis lycra. Errr cotton is better ! Lycra dia suka bergerak lah bila pakai, dan... licin.




Belts. Tak pakai dah. Nak? pm me. :P



After susun!! Waahh kemasnya Pika! Suka suka!



Memenuhkan keseluruhan laci dengan socks juga my school's tie. teheee...







So, how do you susun & perkemas all your hijabs girls? Jangan letak bersepah & begitu sahaja sebab tudung ni mudah rosak especially yang silk lah kan jadi penggunaan komplement tu merupakan yang terbaik tauu! Good Luck!

XOXO

Celebrating Mother's Day

Assalamualaikum :)

Akhirnya berjaya juga saya post entry yang dah lama kusimpan dalam draft nih! Sebenarnya dia tak sepatutnya berada lama dalam draft tapi nak buat macam mana kan, saya terambil semua gambar ni menggunakan NEF file lalu mula terkial-kial nak tukarkan balik dia kepada JPEG file which is SENANG je rupanyaaaa..haihh..jenuh aku berpening kapla dok pikiaq!

Bila kita guna NEF file ni, gambar tak boleh nak tengok, upload pun tak boleh. haihh.. tu yang saya fed up nak update blog sebab saya ialah seorang yang suka update entry bergambar! eheeeeeeee....

Mother's Day pun minggu lepas kan. Jadi, atas sebab-sebab yang telah saya kemukakan di atas, terdapat juga sebab musabab lain iaitu, minggu lepas merupakan minggu menghadapi exam! Sorrylah darlings...tambah-tambahlah tahap kemalasan nak update blogku ini...

HOKAY! penat dah mengarang intro yang annoying kat atas ni, jadi mari kita mula dengar & baca apakah yang dilakukan oleh Cik Pika Wany semasa Hari Ibu yang lalu! ehem..ehem..testing..testing..





Bersiap.
Sebelah kiri: Sebelum lilit selendang & memakai gincu (we tend to say lipstick rather than gincu kan?macam annoying..hahahaha) atau nak comel kita sebut litip. TAPI bukan gincu! hahaks!
Sebelah kanan: Selepas kedua-duanya lah.

Senyum sorok gigi ke tayang gigi yang comeh? Cakap aaa cakap aaa.... :P




MAKAN NASIK ARAB MY FEVERET!
Sedap sedap! Memandangkan saya tak breakfast langsung pagi tu dan bergantung hidup hanya dengan segelas susu, maka kelaparanku pada ketika ini merupakan pada paras maksimum. Jadiknye, semua benda jadi sedap. Walaupun sebenarnya saya boleh bagi 6/10 je. Restoran nasi arab di Saba, Setiawangsa, KL baru boleh bagi 9/10. arghhh lapa lah pulak..


Tergoogle & terjumpa! Thanks traveldine.blogspot.com.! Memang superb!





Hadramawt, The Arabic Cuisine.



This is my awesome beautiful IBU!


and with my maid, Kak Yuni.


MINE, BEFORE. Haneeth Chicken, yummaaayyyy...


Mengcover mulut yang sebenarnya sedang penuh. hahaha


MINE, AFTER. hehehehehehee....


Adik :)


Fa :)




After. Licin semuanya! Balik rumah je mengantuk..haha..


Thanks ayah for belanja us sampai kenyang! Kita tunggu Father's Day pulak okay ayah? tehee..

Saturday, May 7, 2011

Jakarta & Bandung (Paris Van Java)

Assalamualaikum semua!

Kini tibalah masanya saya nak share berkenaan vacation saya yang lepas yang masih belum sehebat vacation ke Gold Coast 2 tahun yang lalu... :P
First of all, maafin ya karena fotonya ngak gratis! Maklumlah terlupa nak upah profesional fotographer for snapping my photos there!hahakxz. Kebanyakan gambar diambil sendiri & kdg kala meminta pertolongan ayah. Ayah tak berapa reti guna dslr neh..tapi bolehlaaa...hihihi.. Oh btw, ayahku membaca blogku hokay! Ayah kau hado?? Katanya; haritu ayah bosan-bosan di office, main googling nama Iqa, tuptup keluar blog ni, ayah pun bacalah..hehe... Okay let say hi to my lovely daddy! Hi Ayah Pikaaaaaaaaa!!

Okay jom mula jom mula!

Bertolak dari rumah pagi-pagi buta macam nak pergi umrah je.. Sebab dah kena ada kat ofis ayah pukul 3.30 a.m. Kunci jam pukul 2.45 a.m konon-konon nak bangun awal nak mandi & kemas-kemas lagi 10%. Tuptup sedar-sedar je ayah ketuk pintu dah pukul 3.25 a.m. kelam kabut ko! Nasib baik sempat mandi.. zassss je dah siap tapi tak sempat makeup langsung! eheh... Pale je wajahku ketika itu..nampak naa baru bangun tidur. Berazam untuk makeup pabila sudah tiba di Changi International Airport, Singapore.

Alhamdulillah sempat makeup.. :P Telah mengambil masa lebih kurang setengah jam untuk menyorokkan pucat di wajahku. Boarding ke Soeharno Hatta Airport, Jakarta lebih kurang pukul 7.30 a.m. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam.

Semasa penerbangan Garuda Airlines berlangsung (perlu kah? haha), inilah masanya untuk kuberangan sorang-sorang sambil menghayati love songs.. Ayah berada di business class maka kesoranganlah daku di economy class inih...





Tiba di airport jakarta! Amacam ceria tak wajahku?? Tak pucat kan tak kaaaann?? :P



Ayah with his gemokx daughter. Gemokx but comel HAHA dont puke pleeeaaaazze!


Sementara menanti rombongan dari KL tiba, i was camwhoring..... zzz.. Keadaan semasa ini sangat tidak selesa sebab banyak smokers juga asap2 dari bas & kenderaan yang lalu lalang membuatkan diriku terasa busyuks. Oh geli mayn, bacen kot!


Taktaulah kenapa saya suka buat ekspresi muka seperti ini, Cak! ahaha








The girls from Pakatan Ukur Bahan, JB.




Setibanya di Jakarta. Lunch Nasik Padang. Not bad.... Sedap lagi makan tomyam masa kat Gold Coast dulu... jom pergi Gold Coast jom??!






Taman Safari. I was not so interested to snap pictures of the animals since berada kat dalam bas jer. Tak dibenarkan turun sebab safari park dia ni lain daripada yang lain. Haiwan-haiwan berkeliaran bebas jer. Begitu juga dengan mr. lion, mr. big cat (tigerz), mr. cheetah, mr. puma...eee takutt! Tapi mereka jinak betul. Macam tak hairan je akan kami di dalam bas nih. hihih...


Mr. hippopotamus! Comel sebab perut dia pink & bergegar-gegar. Contains lots of water perhaps... Sebab tu tak dibenarkan untuk mandi selepas makan. Nanti perut jadi cam perut mr. hippo ni. Bergegar-gegar!




My adorable Encik Ayah!

Cik Anak yang ... dot dot dot




Lepak-lepak jap... Tea time :)

Frappucino or Cappucino eh? Lupalah! Tapi rasanya the best ever!!! AWESOME! Nak lagi!!!

Pun sedap!! erghhhhhhhhh makanan yang menggemukkan tapi akak suka!




Makeup cair dah. Eyeliner comot sudaaaahh...





Sehari di Jakarta, kami pun bertolak ke Bandung atau nama lainnya Paris Van Java (Paris di Tanah Jawa). Hal ini kerana, our tourist guide kata, Bandung merupakan kota shopping sama seperti Paris! Memang! Memang!





Pagi-pagi lagi dah menuju ke Gunung Tangkuban Parahu yang masih aktif tapi sedang tidur...zzzzzz.. Maksudnya, bila-bila je dia boleh 'terjaga dari tidurnya'. Ehekk..





Muka tahan sejuk! Sejuk! Umpama Genting Highland di malam hari... Macam tak percaya kan? Tapi memaaanggg sejuk..


Ayah bersama staf perempuan Pakatan Ukur Bahan, JB..tehee...

Me with them! Ohh tu ayah punya sling bag lah. Not mine! ahaks



Sweet nggak?? :)









LUNCH TIME!







Continue our day with shoppingggggggggggggg!!!


Kat Bandung ni baaaaaaaanyaaaaakk sangat factory outlet @ branded outlet. Sebagai seorang perempuan yang gemarkan shopping, sila gila ketika berada di factory outlet tersebut. Murah-murah boleh???????? The quality? Osemm osoo! :)



Sila jangan lupa untuk ke Toko Tiga pusat menjual jeans berjenama dengan harga yang murah!



Also bought some accessories. Bangles yeah! I do love this kind of bangles! It makes me feels HOT! haaaaaaaaaahaaaaaaaaaaa *bought from The Secret Factory Outlet.


For my tidur time :)



We went back to hotel early than others. Hal ini kerana, ayah was unwell. So, we took our dinner at the hotel. Mine, hot chocolate (looked like coffee aite?) & Nasi Goreng Mutiara. Sumpah sedap walaupun masa ni baru lepas marah-marah housekeeping & the receptionist sebab nak seterika tak dapat-dapat!

Maaf buk. Housekeeping nya nggak pernah buka hingga jam 10.. tutupnya jam 4 sore buk..
Hey, semalam kamu bilang bukak hingga jam 10 malam? Bilang apa sekarang inih??
Maaf buk nggak bisa...shiapa yang bilang semalam? Nggak pernah ada undang-undang housekeepingnya buka hingga 10 mlm..
Amende? Tak kira saya nak iron malam ni jugak atau esok pagi-pagi buta mesti dah ada ironnya! Semalam kata buka hingga jam 10!
Maaf buk..bukanya jam 8 pagi buk hingga 4 sore...
Tak kira!

Haha lol. Lain kali nak pergi jalan-jalan camni wajib bawak iron ya!






Pasar Baru, Bandung.


Kain ela for raya tahun depan..haha..





Tidak lupa flash cards untuk study. Hmmm hmmmmm.....



Teh Pocy. Minum bersama gula batu. Shedaaaapppppppppppppp!! Feveret!


Want some?

Also air alpukat (avokado+chocolate). YaAllah sedap betulla wey! Selama 4 hari tu, pergi mana-mana mesti nak order air ni jer! Dap! Untung juga ada restoran sunda berdekatan dengan rumahku. Naik kete tak sampai 1 minit. Sangat dekat! Yayayyy!




Lokasi Shopping:

Pasar Baru, Bandung.
Tanah Abang, Bandung.
Mangga Dua, Jakarta (few hours sebelum bertolak ke airport sempat lagi cuci mata di sini)


Pale aite?

Balik dah! Gue akan ke Bandung lagi! AKAN! Bandung better kot compare to Jakarta sebab sejuk & udara nyaman (berada di tengah2 kawasan pergunungan). Tapi Jakarta, masyaAllah....jammed di mana-mana! Gas karbon monoxide di mana-mana juga! Haihhsss...

Till here. Keseluruhannya, OKAY tapi susah sikit bagi yang betul-betul hygienic. Erghhhhhhhh rasa macam nak mandi je setiap minit. Tapi bila fikir akan shopping, tak fikir lain dah kot..teheeeeeeeeee....