Yours Truly;

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia

Sunday, April 24, 2011

My Another Sunday Stories

Breakfast for today, Nasik goreng kampung, telur mata sapi & dua ketul cream puff.








Layan my two little beautiful princesses....






What I Did Last Night

Assalamualaikum.. =)


Nampak gayanya saya hanya update blog seminggu sekali ja. Pathetic sungguh.. Well, besides i have less time, i also have less idea to create such a fun & interesting entry. Kalau cakap berkenaan story tu memang banyak....tapi takkan semua nak cerita..hihihihih.. Entry berkualiti saja yang boleh ada dalam blog ini! HAHAHA haruskah kukata begitu? Tidak harus sebenarnya.. Cuma hukumnya merupakan wajib. tehehehe..chillax jangan bengang bengang.

Hari ni Ahad kan? Tak jenguk Rah pun coz this friday dia dah balik dah. Ayah dengan ibu je yang pergi sebab ada mesyuarat PIBG di samura. Ok juga saya tak ikut sekali sebab kalau saya ikut, jangan harap blog ini akan diupdate! Kesiaaaann blog.....


Hm! Lets go!

I wanna share with you guys on how to make flash cards which you can bring it wherever you go and read it whenever you want. Of course lah mende alah ni contains benda yang berguna..contohnya soalan-soalan pendek yg datangnya daripada subjek-subjek yang engkau amek for exam kan. Soalan berada di hadapan kad (padahal kertas a4 jer), manakala jawapan berada di belakang kad. Means, soalan kat depan, kau pusing je kad tu ada jawapan. Menurut pakar motivasi Osman Affan, kaedah ni lagi berguna daripada kau tulis jawapan semata kat nota kecik kau tu. Maksudnya bila ada soalan, ianya akan permudahkan lagi untuk kau jawab soklan masa exam nanti. Yelaa kalau kau hafal jawapannya jer, kadang-kadang mungkin soalan dia berbelit sikit je kau dah pening. Jadi, digalakkan untuk tiru soalan daripada soalan-soalan exam sebenar & bikinlah flash cards kau sendirik. Sorrylah kalau kau tak paham eh sebab i'm not a good explainer. hahakszzzz... Tapi sungguh tinggi harapanku agar kau tahu apa yang haku cuba sampaikan inih.





Sehelai a4 paper yang telah dijadikan 8 keping cards. Pepandai lah nak jadikan dia 8. Lipat-lipat lepastu potong je guna pembaris like i did. Pakai gunting lambatlah... Haku semua nak as fast as lightning jer...




Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...



Sementara itu, jom dengar my killer song evah...feel feel kejap..eh haku rasa lama aku feel dengar lagu ni.. tergendala kejap projek haku tadik..issskkk.... ;p
*Soundtrack Hikayat Mengong Mahawangsa. I was trying to feel stupid when i've spelled Merong as Mengong. haha tolonglaaahhhh Pikaaa.....



Contoh soalan. Subjek yang saya sedang buat ni merupakan Pengajian Perniagaan.
Oh ya, sila tengok jawapan kat belakang buku. Senang sikit hidup kau..takyah nak selak-selak buku nota lagi..









I took my dinner for awhile.. watched Majalah 3 & terpegun dengan kecomelan Nurul Syuhada. :P
Gedebak gedebuk.....

Skodeng blog yang paling saya minat (rahsia)....sampai saya rasa bosan dan mata pedih sebab blog tu warna putih semata...sobbss... *macam blog apikah hajwani jer....








Lalu flash cards saya tak sepenuhnya siap. Sambung hari ini (ahad)...


Tupun kalau Naurah dan Piyah yang dirindui balik awal hari ini bolehlah saya sambung buat flash cards saya ni...


Buat anda semua, GOOD LUCK & SELAMAT MENCUBA! Trust me, kaedah ini sangat berkesan untuk anda mendapat A dengan mudahnya di dalam semua subjek! InsyaAllah... =)








Masa untuk tidur......apply vaseline.....on feets, hands, jari jemari whatsoever....









And ready to sleep! :)

Sunday, April 17, 2011

My Sunday Stories

Assalamualaikum =)

Hari ni ayah ajak saya teman dia untuk hantar Rah ke samura semula. Well, saya okay ja. maklumlah free sikit sekarang nie. Untuk mengelakkan kebosanan sepanjang perjalanan, i've already burned some songs to a cd.

So, these are the songs. Its all my feveret songs evah. Boleh juga nama album ni, 'tangkap leleh'. whateverrr.. ;p




Mula-mula pening juga. Dekat sejam juga saya godeh-godeh cemana laaa nak burn ni. Kesian kan.. Tambah-tambah lagi dalam cd tu dah ada lagu..jadi bila nak burn je, dia kata please insert a blank cd blablablablabla. annoying betul. Adakah maknanya saya kena kosongkan cd tersebut baru boleh burn? Saya pening. Saya googling, saya youtubing..pon takde cara jugak. Kalau ada pun, bila saya try, tak jadik. Saya download dekat 3 software semata-mata nak erase cd tu. PON TAK BOLEH. Geerrraaaammmmmmm...

Akhirnya saya korek semua laci sehinggalah saya terjumpa sekeping cd yang kelihatan baru. Saya saspek tu cd kosong kot. Memang betul pun lalu saya pun berjaya burn lagu2 kegemaran saya ke dalam cd itu! Tetapi, masalah saya masih belum selesai ya! Saya masih tak tau bagaimana nak blank kan cd saya yang sebelum tu..errgghhh...

Oh, harini Ahad kan? Saya berjaya bangun pada awal pagi! Mungkin sebab saya tidur agak awal semalam. Selepas solat subuh, saya berborak dengan mr. ayah lepastu saya pun turun menjenguk ibu yang sedang menyiapkan sarapan di dapur. Theres nasik lemak & nasik goreng rupanya! Such a 5 stars breakfast. No wonder lah saya gemokx...

Oh lupa lupa!

Yesterday was my muet's exam! haha dan dan je guwa speaking. Hmmmm secara keseluruhannya okay lah kot. Saya harap bahagian reading saya tinggilah. I want at least 35 over 45. Tapi soalan dia bukan calang-calang.. Article dia panjang berjela..ayat super bombastic. Boleh imagine tak? Terkulat-kulat saya dibuatnya. Article kalau panjang berjela & interesting takpe jugak..macam haritu saya buat exercise ada satu bahagian dia cerita berkenaan pinnochio. Interesting kot. Barulah dapat imagine..tambah-tambah, kita pun dah pernah dengan cerita tu dulu masa kecik-kecik. Wajiblah score kan! Bila dah agak-agak macam dah tau jawapan pulak, pilihan jawapan semua dekat-dekat dan berbelit-belit. CAN YOU IMAGINE? Siapa-siapa dapat score 35 ke atas pun dah hebat la tuu.... mintak-mintak haku lah orangnya... amin....

Listening and writing? Listening, Alhamdulillah..saya dapat jawab semua soalan dengan yakin..syukur.. cuma ada satu soalan yang jawapannya saya ragu-ragu sikit..soalan terakhir sama ada jawapannya no behaviour problems atau no incomplete homeworks problems.

Writing?

Ergh i dunno how to say. Question 2 takda idea sangat lah. Soalan macam senang, tapi nak elaborate tu...haiihhh... Question 1 okay..syok! feel gila guwa jawab sampai lebih limit. Hope it'll be okay..insyaAllah..





# Gambang, Kuantan or Jakarta? Anybody have been to Jakarta? Syok ker? Bila saya dengar kalau ke sana syok bershopping, saya terus jadi teruja!! Tapi saya dah hantar surat kebenaran untuk ke Gambang.................................................... T__T

Tuesday, April 12, 2011

How I Love Veauteez..teheee..


My Passion

Lets shop at Pastelina girls! OSEMMMM bangetzz!




Just wanna share with you guys/girls/wutevah, tatkala gadis seusiaku or lebih kurang seusiaku amat tergila-gilakan jejaka korea lah, jepun lah, fahrin ahmad lah, edward cullen lah, tetapi bagiku berbeda sekali! hahaks apa yang telah kukatakan ini adalah sangat annoying. ;p

I just love to watch the beauty of the girls. Mereka diciptakan dengan sangat indah. Siapa yang boleh object kan? Allah telah mencipta makhluk yang bernama perempuan dengan keindahan yang luar biasa. Kalau dah indah tu, takkan pernah jemu memandangnya.



Dian Hazwani.





Comel kan? Indah kan?



Begitu juga dengan the gorgeous one, Shazwani Hamid. She's too gorgeous! Pls read her blog! You'll get amazed! Tak pernah saya baca blog seseorang sambil menggeleng coz macam terkesima & terpesona kot. hihiks..




Heeee... How I adore them like crazy & deeply! hahaks

Sunday, April 10, 2011

Samura

Assalamualaikum =)

Yeah hari ni pergi tengok Rah! Sekarang ni tiap-tiap weekend mesti nak pergi tengok dia. Biasanya hari Ahad la sebab kalau Ahad bebudak ni boleh outing. Maka tadi kami telah outing di sekitar bandar muar jer. Takde apa yang interesting sangat. Kami berkelah dekat kawasan masjid tepi sungai apa tah. Senang lah kalau nak solat kan.. Harini ibu bawakkan Rah spaghetti, sambal goreng & ayam masak merah. Rah makan dengan berselera sekali sebab 1st, dia lapar, 2nd, dia rindu masakan ibu. Biaseler tuuu... Me? pun tumpang makan sekali walaupun dah makan kat rumah..hihik.

Empat puluh lima minit kemudian, hujan mula turun lalu kami pun mula beredar & menuju ke Secret Recipe di sebelah Hotel Traders Muar. Jangan pelik kalau Muar ada secret recipe coz saya pun pada mulanya berasa pelik.. ;p





This is mine! Ice White Chocolate Coffee.





Maaf lah atas gambars yang takde kualiti langsung neh. Dahla 3.2 Mp jer lepastu tak edit langsung. Sumpah saya malas sangat... Nak bawa kamera gemokx tu pun malass.. Harap dapat beli digital camera yang 14 Mp tu selepas ni. Amin.....................
heheheheheee...







Rah is such an adorable sister evah. Tadi dia menangis lagi..asal kami nak balik je dia mesti nangis. WHY ARE YOU CRYING RAH? Dia cuma belum pandai atasi homesick dia. Tadi dia kata kat saya, Kak kau kena bersyukur kau duduk dekat rumah tau. Aku ni? issskk...

I know how to bersyukur Rah..sobs. Kau pun kena bersyukur jugak. Sekurang-kurangnya kau masih ada family yang akan sentiasa jenguk kau...bandingkan diri kau dengan kawan-kawan kau yang familynya jauh atau kurang peduli akan diri mereka. Dan sekurang-kurangnya kau tak kena buli coz everybody likes you kan Rah? teheee...




# Oh ya tadi singgah K-Mall kat depan samura kejap coz Rah nak belikan titbits untuk kawan-kawan dia. Tetiba saya ternampak satu long skirt kaler soft pink & saya telah pun membelinya! Sukaaaaaa! Akan datang, kalau pergi samura lagi, wajib ke K-Mall juga sebab i wanna buy another one! heheh..

# I wanna have FAREEDA. Tapi takda kat JB... Naaaakk............................. *drooling. hahaks

Saturday, April 9, 2011

Around Muet's Speaking Exam

Assalamualaikum! I'm back! teheee..

Sorry.. This is my habit..which always change my layout since errr...

Gemini memang cepat sangat rasa bosan. Rah selalu marah bila saya selalu sangat tukar layout. Hmmm... Apa-apa pun, esok mungkin saya akan ke Samura untuk menziarahi Rah! Yayaaayyy..

*Ada siapa-siapa tahu nama panjang bagi samura? Bukannya Sains Muar (di mana Muar tu terbalik jadi Mura, haha wadde? lol ;p) Tetapi sebenarnya, Sains Muar Royal Academy.

Takde apa sangat nak buat malam ni..sebab saya dah lama sangat kot tak rasa boleh relax camni.. Ohh bahagiaaa...

Hari ini merupakan hari persekolahan. Nothing much we did at school except keep practising for our muet speaking's exam which will be held next tuesday. Err dari pukul 8 a.m hingga pukul 11 a.m saya, elice & asmira (sesi pagi ada including Mai, sesi tengah hari ying hui pulak) asyik practise through the script that teacher gave us before sampai naik bosan sangat & mengantuk sangat & nak balik sangat. Akhirnya, kami berempat bukak topik lain (random topics) yang agak-agak fun hingga tup-tup dah pukul 1.15 p.m. & its already balik time!!! Nak tahu topic apa? It was Elice idea, she asked me first, Feeqa lets discuss about your favourite life partner? His characteristics perhaps? You start first, I really want to know. HAHA it was really fun & exciting!

Tak sangka pulak me & Elice mempunyai cita rasa yang sama. Saya buka lah cerita di mana saya tak suka someone yang asyik tanya soalan yang sama & tak pernah ada transformasi atau idea yang kreatif, balik-balik soalan yang sama & biasanya paling banyak pun empat patah perkataan jer. Ergh, boringgggggg.....

Hai, tengah buat apa?
Dah makan?
Sihat?

Ying Hui also agreed with me & Elice! HAHA ying hui kata, kalau dapat sms soalan tengah buat apa je mesti dia tak reply. its boring guys! Be more creative! especially with a geminian like me yang cepat sgt bosan & suka sesuatu yang surprise & baru & fresh!! :P

Begitu juga dengan lelaki yang suka cemburu buta, tak memahami, merepek & bak kata elice, morone guy. Saya tak cakap, elice yang cakap, hahaha.. Lelaki yang bila kita minta pendapat dia, dia bagi jawapan yang tak macam jawapan & sebenarnya dia tak tau apa-apa pun apa yang kita tanya tu & pretends macam tau lepastu bagi pendapat / jawapan yang sengal. Ini namanya tak matang. Elice kata lagi, dia sangat suka akan lelaki yang mempunyai confidence level yang tinggi, brilliant & intelligent. Elice juga setuju akan kata-kata saya which is tak kisah walaupun si dia berpuluh tahun lebih tua asalkan matang, tak merepek & mempunyai confidence level yang tinggi, boleh beri pendapat, bijak etc. Oh tidaklah berpuluh tahun! paling banyak pun 10 tahun je kot.. haha..

Kami juga langsung tidak kisah akan paras rupa. Eceh..haha.. Ying Hui buat lawak dengan mengatakan, 'When we wake up at night, suddenly feel damnly shock coz we see a super duper ugly ghost beside us..ugly giler!! after a few minutes, baru teringat yang tu husband kita bukannya hantu.' Wadde???

Kamonlah ying hui, not that ugly....teheheheheheheee...

We jumped from topic to topic & akhirnya secara tiba-tiba buat conclusion untuk takut untuk berkahwin! Argh, such a hard topic. Biarlah menjadi rahsia kami berempat..hihiks..






Guys, just now i've read my old entries around 2009. Almost 2 years before.


And I saw something that i really rindu mayynnnn....

Persoalannya, bilalah nak jadi kurus macam tu balik? Saya juga realize something.. Wajah yang sangat keremajaan! Well... sweet 7teen gitchuuuu....haha..

apa-apa pun saya bersyukur dengan apa yang saya ada sekarang. i'll never kutuk my own figure yang Allah telah reka dengan cantik & sempurna. I'll kutuk berkenaan gemok sahaja coz tu bukan Allah yang cipta, tu kita yang cipta! uwaaarrghh...
Cuma nak ingatkan pembaca, perempuan khasnya. Saya perasan sesuatu, bila upload gambar di mana-mana; facebook or blog, mesti caption akan kedengaran begini, tengoklah wajahku yang hodoh, gemok, hidung kembang kempis, berjeragat, tahi lalat bersepah, muka berlemuih! Sila scroll laju-laju kalau taknak tengok! errrr..

Apa yang saya cuba cakap sekarang, kebanyakan mereka ini sememangnya sudah cantik jelita. Takda langsung & tak sesuai langsung & tak kene langsung dengan caption yang ditulis sendiri itu. Apakah motifnya? Tak bersyukurkah anda dengan kurniaan Allah yang sememangnya sangat indah itu?? Saya merayu, agar janganlah anda menulis sedemikian. Kalau muka memang berlemuih takpe kot.. Ni, kulit umpama telur rebus yang baru dikupas kulitnya, hidung umpama seludang, bibir bagai delima merekah, pun tulis caption yang takde kena mengena tu dok watpa? Awaaat? Habaq maaaiii!

Kamon, jadi bersyukur. Ucaplah Alhamdulillah selalu k!



Barakallah,
A :*

Quick Update!

Guys, I keep changing the layout of my blog when i've signed in this blog's account. But i totally forgot to write & post new entry here. Buat-buat lupa ke atau memang lupa sungguh? BORING! haha. No one care about the layout but perhaps somebody care with some new entries. haha LOL.

Sabarla weyy.. I've lost the skill on how to post something interesting & fun! Seriously.

Sabarlah eh.. :P