Yours Truly;

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia

Saturday, August 13, 2011

Why People Hate You?

Assalamualaikum!

Como estas amigos? teheee.. Tetiba rasa macam nak speaking Spanish sebab tadi layan lagu Rosalinda sambil membaca liriknya. Ooooooooooo I can sing in Spanish! Kejayaan untuk bulan ni. K pika k.

Apakah juadah berbuka yang menjadi idaman anda sekarang ini?


Ask me! Ask Me! Ask Me!
Pika berkata sambil menjerit dengan sangat tiba-tiba.

Tiba-tiba kedengaran suara saudari Shaheera Harun bertanya dengan nada polos,
Hmm gapodio?

Rojak Asma!!!!!!!!!!!!!!!!!!
*mata bersinar-sinar berkerdipan......

Shaheera Harun alias Ciwo menjawab,
K..malas nak layan..bye.

HAHAHA short story yang sweet. ;p
How about yours? Berita baiknya, petang ni juga akan kudapatkan dirimu wahai Rojak Asma! Pika is in happy mode.

Baiklah, pada hari ini, saya akan berkongsi dengan anda satu topik yang menarik berkenaan sila rujuk title di atas. *suara penyambut tetamu yang boring dan mengantuk.

Saya telah dapatkan topik ini dari blog seseorang yang sangat saya kagumi, iaitu NurulBadiah Lai.

Sila mulakan dengan basmalah.. heeheee..


******************************

WHY PEOPLE HATE YOU?

ONLY two reason why people hate you..

they hate you because they wanna be YOU
or
they hate you because you are not like them..

sometimes..people hate you because they dont have what do u have..so actually..they dont hate you..they just wanna be like u but they cant..
maybe korang cantik..maybe korang pandai..or maybe korang xcantik tapi pandai, so they hate you because diorang nak jadik macam u..nak cantik.nak pandai nak baik mcm u..so..bile die tiada unsur2 tersebut..dia rasa cemburu..then bila dia cemburu..lama2 akan berubah kepada benci..
then at last..bila ada org tanya..dia akan jawab..

aku hate this girl
why?

sebab dia kerek ah..sebab dia berlagak ah..sebab dia sombong ah..
in fact..orang yang dibenci tu xtahu apa2 pon..
u label them
u put the word kerek.sombong, berlagak.
actually..u obviously hate them because you wanna be like them..

so..dont hate people just because you are not like them..

and if u feel hurt when people hate u..assuming that they want to have what do u have..so share a lil bit.. P


and ada jugak..that person xcun..xpandai..xcantik..but everybody like her..everybody adore her sedangkan yg si cantik, si pandai and si kaya tu..xde pon ramai2 nak suka and adore dia..so sure they will hate you..then dia akan create satu story untuk make people hate you..why?because they wanna be like you..they wanna be humble like you but they cant..they wanna be as nice as u but they cant..they think that they are so perfect to deserve to be liked like you but they failed..

remember this..when people hate you..just pay them no mind..sometimes..The people who hate successful people are usually, unsuccessful..and etc..so on and so forth..kadang2 kite rasa down sgt..kite akn rasa kite ni teruk..apa salah aku?why the hate me?? so..my advice is..If you become successful and any people decide to hate you, it's because of their own fears, not because you have suddenly become a 'bad person'. ..think positive.


and another reason why people hate you because you are not like them..
just because u dont agree with them..they hate you.
just because u are not wearing like them..not eat what they eat..not so great like them..they hate you..
sometimes dia rasa dia lemah lembut..dia soft spoken..so dia benci korang just kerana korang kasar.korang cakap main lepas je..so..they want u to be them..they hate you when they judge you from their perspective..
eh aku xsuka orang yang kasar..aku xsuka la orang yang mcm ni..aku xsuka la orang yang tulis mcm ni..(padahal dlm hati diorang cakap..dia sepatutnye tiru mcm aku..die sepatutnye lemah lembut mcm aku..dia sepatutnnye tulis mcm aku..dia sepatutnye pakai mcm aku)

so for me..
dont hate somebody when they are not like you..let them be in their way..
it is a worse things to hate people just because they are not that great as you..
it is a worse things to hate people just because they dont agree with u..

then..
when people hate you just because you are not like them..
just let them be..dont feel bad..
mind this..
we do not live to please everyone!!!
just stand for what you are believe is good for you..dont bother about haters..
coz if they hate you because you are not LIKE them..
prove to them that EVEN you are not like them..
u are BETTER then them..

bagi saya..
saya ade prinsip saya sendiri..

I DONT NEED TO PRETEND JUST TO PLEASE ANYBODY..
i dont care what other may think about me..because I want to live my life the way I want..
if i dont agree with someone..it is because i have a strong reason behind it..i dont hate people for no reason..i dont hate people just because of this two shit reasons!!

i always remind myself that life is too short to wasting your time by hating people..so..i will try as hard as i can not to hate everyone..

ya..
it is true..When some hurt your dignity, it hurts, but I always tell myself that I am who I am ... NO matter what others say...

so:
live with peace.
that was from my perspective....what about you guys?

p/s: sorry for my grammatical error..sorry malas nak re-check hahaha..:)





******************************



I got it from HERE.. Thanks Kak Badiah.. Blog yang sangat menarik, bermanfaat dan tidak membosankan! 
Saya sukaaaaaa!





This is my another favourite quote selain daripada Life Is Short, Make It Sweet! hehehe.. Jadi, tak payahlah risau ke sedih ke down ke suffer ke kalau ada orang yang tak suka kau k.. Macam Pika sekarang,... nak jugaaakk contohkan diri sendiri..haha.. memang aku dapat rasa dan tahu betapa banyaknya makhluk yang kurang menyenangi aku... *sebab I ada sixth sense, kalau orang yang tak suka I berada dekat dengan I, I dapat rasa tau! I can feel the negative aura tauu...HAHAks... makin banyak tak suka, makin aku tak kisah juga lali. Kalau dulu, sumpah rasa down gilaa kalau tahu ada orang menci titew!! Hidup dulu kalau boleh, nak orang suka je.. Betapa aku bertungkus lumus berusaha untuk mengambil hati juga menjaga hati banyak pihak! Hipokrit lah kiranya..dalam hati bukan ikhlas pun.. Tapi masatu ada juga yang tak suka..mungkin dia dapat detect akan kehipokritan aku ketika itu. Haharzz!!!*stail ketawa yang paling annoying.

Semasa zaman batak puji-pujian dan berusaha untuk ambil hati semua orang pun ada yang tak suka apatah lagi KINI aku telah melakukan anjakan paradigma dengan lebih berlaku jujur berlandaskan quotes berikut:
Do I Look Like I Care? juga Bukan Kau Yang Bagi Aku Makan juga You Are Nothing To Me, lalu semestinya semakin meningkatlah jumlah haters guwe...haharrrzzzz *again and again... Kalau orang hentam, aku hentam balik! Never give face punya!!

Aku betul-betul dah lali... Mula-mula memang perit, Allah je yang tahu.. Tapi betullah kan.. Semakin berat sesuatu ujian itu, semakin indah hikmahnya. Aku percaya tu!

Last but not least,

Tak hidup dek puji,
Tak mati dek keji.
-Datuk Siti Nurhaliza's favourite quote.. I lapyu lah! Mmuaaaaahhhhhhhhhhh!

6 comments:

Nadiah Jahari said...

nurulbadiah lai .i adore her soo much .semua post beliau sangat - sangat menarik .boleh jadi dr. CINTA kut (:
anyway nice blog feeqa .

Nurul Iman Rosman said...

betol betol. jadi diri sendiri sudah. tak payah nak ikut2 jadi orang lain. :)

Anna said...

Well said Pika.. :) suke bace post ttg Why People Hate You ni..huhu. Akak pun nak share jugekkk

Anna said...

Well said Pika.. :) suke bace post ttg Why People Hate You ni..huhu. Akak pun nak share jugekkk

Afeeqa Hazwani said...

boleh kak! heee ;)

Afeeqa Hazwani said...

thanks btw sumer!