Yours Truly;

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia

Saturday, August 27, 2011

27th Ramadhan @ Five Hundred and Twenty Five

Assalamualaikum :)

How do you do? Its 27th Ramadhan today. Hows your eid preparation? Whats your feeling now? Mine is plain. Aaaaaaa mengantuknya sekarang! :(

Tapi nak menulis jugak. Bila mood telah datang, wajib menulis! WAJIB. I've done my sahur and there was nasi arab for my sahur........heeeeee...

Nak tahu tak, 1 week selepas naik cuti raya, its my stpm's trial!! aiyaa amma appa! Sedihnya titew. Taklah sedih pun cuma perasaan tu lebih kepada malas sangat sangat nak raya. Malas sangat sangat nak balik Kedah. Ah, ada juga sikit perasaan taknak jumpa siapa-siapa since saya dah jadi paranoid kalau ada orang tegur berkenaan; hey demoknyer awaaaakkk! napew tak kuruih macam anak titew?! my answer: Hi makciiikkkkkkk...tapi titew  kesian anak makcik langsung tak comey cam titew!!! anak makcik kuruih tapi muka cam zombiiiiiieeeeeeeeee.. k bye dont paksa me to be cruel.. I sound bad if i'm cruel. hahaksz!

Sabtu lepas, saya telah pergi shooping ghayer di sebuah tempat di Johor Bahru (nama tempat dirahsiakan tapi klu dia, tempat paling ramai orang kalau musim2 ghayer)..hehe.. Sedang sibuk melayan Naurah dan Piyah yang tak puasa sebab makan waffle, tiba-tiba saya didatangi oleh dua orang gadis yang memang pun kenalan saya. Mereka adik-beradik. Sorang si kakak sorang si adik. Kami pun berbual-bual seperti biasa.. Sehinggalah datang pula adik beradik mereka yang lain iaitu, abang kepada si adik perempuan. Ayat pertama yang digunakan untuk menegur aku setelah 2 tahun tidak bertegur ialah, 'Peh! Dah besar betul kau sekarang kan??' sambil tersengih. Cmonlah si tak hensem langsung berwajah puaka, fizikal kau pun aku tengok ala-ala rewmpitz yang langsung tak berhak untuk berkata begitu terhadap aku..... Well, I say nothing sebab aku pura-pura tak kenal dia. ;p

Hey, I want you guys to read THIS!!! YaAllah... Terima kasih Kak Noe kerana Kak Noe telah buat saya berasa tidak kesorangan di dunia ini.... hikhikhikhik..

Ah, isu paling bosan dalam dunia ialah isu di atas ni tadi! Apa yang telah saya cerita tadi???!! Tak sukew!! Tamo cite pasal demok lagi tamooooooooooooooo!! :(

HAHA janganlah rasa saya psiko pulak.. Kang dapat pulak gelaran si demok yang psiko. Sedihlah sayew.. Saya ok je.. Positif je. Cuma SATU je HARAPAN saya, silalah lihat dan belek diri di cermin dahulu sebelum sibuk mengata orang. K? Sekian, wassalam..

Eh melum melum! Titew melum habis citew..

Hari Isnin yang lepas kan, saya telah pergi ke Mid Valley untuk shopping ghayer. Bukan untuk saya tapi shopping untuk Fa. Tugas saya pada hari tersebut hanyalah sebagai perunding imej juga troli. Kenapa troli? Sebab setiap baju yang Fa dah siap pilih2 tu, sementara dia nak pilih baju lain, saya pegangkan baju dia yang berlambak tu. Bukan pegang sebenarnya, lebih kepada mengendong. Oh whatsoever...malas nak explain. My shoulder was sooooo pain sebab beg guwa sangat berat kerana diisi dengan ipad ayah dan bermacam barang lagi sambil mengendong baju2 Fa...etc etc.. malas lagi nak explain. Kenapa pula perunding imej? Hal ini kerana, everyone know that I have a very good taste..excellent taste.. HAHA BYE.......~~~~

While ayah sedang pilih2 songket yang hendak dibuat samping, ayah asked me to tengok2 dekat kiosk shawls and pashminas bersebelahan kiosk songket tu. Saya pun pergilah.. Rezeki aku ni kalau ada yang berkenan memang boleh terus beli ni..coz ayah dah offer ni.. lalu saya pun pergi ke kiosk tersebut dengan riangnya..lallala..lallala..nyanyi saya di dalam hati.

Setibanya saya di kiosk tersebut, dalam hati terus berkata, 'Hmmm imported ni.. Tak Iran mesti Turki, Syria atau Lubnan..' Sambil memegang dan menyelak nyelak pashminas yang ada di situ.. Cantikk....~~

'Where are these from? Iran?' Saya bertanya kerana pasti si penjual tidak bertutur di dalam Bahasa Malaysia.

'All from Kashmeeer.' Oh! Jangkaanku salah.. Hmmm chanteknyerrr semua niyyy... Gewam titew! Lalu saya  terus grab yang paling cantik sebab setiap corak yang ada padanya dihias dengan manik-manik cantik. Ohhh gojesnyaaaa....

'How much is this?' Tanya saya... Mestila nak tahu.. Guwa nak beli niiii....

'Five hundred and twenty five.'

'FIVE HUNDRED AND TWENTY FIVE?' saya cuba mengawal suara agar tidak terjerit di situ. Oh gosh, dia ni nak tekan aku ke apa. Dia tak tahu ke aku ni rakyat tempatan yang juga pemakai pashmina tegar yang CUMA berharga twenty five ringgit malaysia dan BUKAN five hundred and twenty five ringgit malaysia. Kalau lima ratus dua puluh lima juta rupiah, insyaAllah guwa mampu je... huuuu....

Saya letak balik pashmina manik2 itu di tempatnya.. Saya letak balik kemas-kemas.. :(

Saya grab pulak yang tidak bermanik.. Yang bercorak juga tanpa manik. Ala2 macam yang saya pakai ketika itu cuma corak dan warna je berbeza. Ya, ketika itu saya sedang memakai pashmina berharga dua puluh lima ringgit malaysia yang saya rasa kalau ditambah manik pun, harga dia tidak sampai lima puluh ringgit malaysia....sobs..

'And... how about this one?' Jauh di sudut hati, saya amat berharap agar harga dia munasabah..

'Eighty to ninety ringgit..depends on the designs'. Sah, dia ingat aku ni bukan orang malaysia kot!! Cara dia dah tau dah bahawa dia anggap aku ni bangang agaknya! Padahal aku tengok muka dia pun tak berapa confident nak sebut harga tu. Kalau nak kata sewa tapak kat situ mahal (padahal kiosk je bukan butik), memang out of logik ah! Sebab Butik Arzu kat KLCC tu pun shawls silk dia takde pulak yang sampai lima ratuih! Kalau ada pun, memang logik ah.. Mungkin ada yang memang pure silk. Kalau tak silk pun, suka hati dia ah nak jual cekik darah sebab sewa butik dia berpuluh-puluh ribu sebulan! Dan semua tudung dia pun imported from Turkey...hmmmmmmmmmmmmmmmmmm...

ARGH tension ah camni.. Lalu saya pun meninggalkan kiosk tadi dan menuju ke kiosk songket ayah.. Jadi perunding imej jugak..  Hmmmmmmm..

Selesai menjalankan tugas sebagai pengangkut barang iaitu, troli dan juga perunding imej, ayah brought me to Fareeda kat Bandar Baru Bangi! Heeeeeeeeeeee... One of my wishlist for ghayer... lallala lallala.. nyanyi saya lagi di dalam hati.

Semasa dalam perjalanan pulang ke JB tanah tumpah darahku, saya asyik bermonolog akan hundred and twenty five itu tadi.. Kenapa begitu mahal... Kenapa.... Dia punya texture memang sebijik pashminas yang saya ada. SEBIJIK! Takde beza cuma dia tambah manik! Tapi kenapaaaaaaaaaaaa......... Kenapa dia tipu shayew.......... Yang takde manik pun kenapa eighty to ninety ringgit malaysia.... Kenapa bukan rupiah..... Kenapa........... aaaaaaaa nak gi Bandung ah camni!!

3 comments:

Anna said...

Yg harga shawl tu akak pun pernah jgk tgk2 kiosk kat Midvalley tu Pika.. memang mahal gile.. Shawl yg RM10, boleh pulak dia jual sampai RM60-RM70.. Ish..mcm x logik kan? Ini namanye bukan cekik darah, tapi hisap darah teruihh.. ;p haha. Padahal material mmg sebijik sama yg mcm RM10/RM15..

Kak Anna Shamsul

Afeeqa Hazwani said...

betul! tak suka!

Yanni said...

salam sis, do u interested to buy ARZU scarf... or if u r not sure what is ARZU scarf.. juz go to klcc KUALA LUMPUR to butik arzu,. or mid valley KUALA LUMPUR .. you can browse the scarf there.. but wait.. before u buy.. pls browse mine .. then u compare the price.. im selling the scarf at 50% cheaper than them.. why??.. because i xde kedai.. i jual door to door basis... thats why la cheaper.. hv a look in my fb album... if interested ... u can pm me...P/s : the tudung is a bit expensive as the material is very high grade material.. ( higG grade chiffon, chiffon silk & satin silk.. ) u can feel the different the moment u touch it.


https://www.facebook.com/marwanscarf