Yours Truly;

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia

Saturday, May 7, 2011

Jakarta & Bandung (Paris Van Java)

Assalamualaikum semua!

Kini tibalah masanya saya nak share berkenaan vacation saya yang lepas yang masih belum sehebat vacation ke Gold Coast 2 tahun yang lalu... :P
First of all, maafin ya karena fotonya ngak gratis! Maklumlah terlupa nak upah profesional fotographer for snapping my photos there!hahakxz. Kebanyakan gambar diambil sendiri & kdg kala meminta pertolongan ayah. Ayah tak berapa reti guna dslr neh..tapi bolehlaaa...hihihi.. Oh btw, ayahku membaca blogku hokay! Ayah kau hado?? Katanya; haritu ayah bosan-bosan di office, main googling nama Iqa, tuptup keluar blog ni, ayah pun bacalah..hehe... Okay let say hi to my lovely daddy! Hi Ayah Pikaaaaaaaaa!!

Okay jom mula jom mula!

Bertolak dari rumah pagi-pagi buta macam nak pergi umrah je.. Sebab dah kena ada kat ofis ayah pukul 3.30 a.m. Kunci jam pukul 2.45 a.m konon-konon nak bangun awal nak mandi & kemas-kemas lagi 10%. Tuptup sedar-sedar je ayah ketuk pintu dah pukul 3.25 a.m. kelam kabut ko! Nasib baik sempat mandi.. zassss je dah siap tapi tak sempat makeup langsung! eheh... Pale je wajahku ketika itu..nampak naa baru bangun tidur. Berazam untuk makeup pabila sudah tiba di Changi International Airport, Singapore.

Alhamdulillah sempat makeup.. :P Telah mengambil masa lebih kurang setengah jam untuk menyorokkan pucat di wajahku. Boarding ke Soeharno Hatta Airport, Jakarta lebih kurang pukul 7.30 a.m. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam.

Semasa penerbangan Garuda Airlines berlangsung (perlu kah? haha), inilah masanya untuk kuberangan sorang-sorang sambil menghayati love songs.. Ayah berada di business class maka kesoranganlah daku di economy class inih...





Tiba di airport jakarta! Amacam ceria tak wajahku?? Tak pucat kan tak kaaaann?? :P



Ayah with his gemokx daughter. Gemokx but comel HAHA dont puke pleeeaaaazze!


Sementara menanti rombongan dari KL tiba, i was camwhoring..... zzz.. Keadaan semasa ini sangat tidak selesa sebab banyak smokers juga asap2 dari bas & kenderaan yang lalu lalang membuatkan diriku terasa busyuks. Oh geli mayn, bacen kot!


Taktaulah kenapa saya suka buat ekspresi muka seperti ini, Cak! ahaha








The girls from Pakatan Ukur Bahan, JB.




Setibanya di Jakarta. Lunch Nasik Padang. Not bad.... Sedap lagi makan tomyam masa kat Gold Coast dulu... jom pergi Gold Coast jom??!






Taman Safari. I was not so interested to snap pictures of the animals since berada kat dalam bas jer. Tak dibenarkan turun sebab safari park dia ni lain daripada yang lain. Haiwan-haiwan berkeliaran bebas jer. Begitu juga dengan mr. lion, mr. big cat (tigerz), mr. cheetah, mr. puma...eee takutt! Tapi mereka jinak betul. Macam tak hairan je akan kami di dalam bas nih. hihih...


Mr. hippopotamus! Comel sebab perut dia pink & bergegar-gegar. Contains lots of water perhaps... Sebab tu tak dibenarkan untuk mandi selepas makan. Nanti perut jadi cam perut mr. hippo ni. Bergegar-gegar!




My adorable Encik Ayah!

Cik Anak yang ... dot dot dot




Lepak-lepak jap... Tea time :)

Frappucino or Cappucino eh? Lupalah! Tapi rasanya the best ever!!! AWESOME! Nak lagi!!!

Pun sedap!! erghhhhhhhhh makanan yang menggemukkan tapi akak suka!




Makeup cair dah. Eyeliner comot sudaaaahh...





Sehari di Jakarta, kami pun bertolak ke Bandung atau nama lainnya Paris Van Java (Paris di Tanah Jawa). Hal ini kerana, our tourist guide kata, Bandung merupakan kota shopping sama seperti Paris! Memang! Memang!





Pagi-pagi lagi dah menuju ke Gunung Tangkuban Parahu yang masih aktif tapi sedang tidur...zzzzzz.. Maksudnya, bila-bila je dia boleh 'terjaga dari tidurnya'. Ehekk..





Muka tahan sejuk! Sejuk! Umpama Genting Highland di malam hari... Macam tak percaya kan? Tapi memaaanggg sejuk..


Ayah bersama staf perempuan Pakatan Ukur Bahan, JB..tehee...

Me with them! Ohh tu ayah punya sling bag lah. Not mine! ahaks



Sweet nggak?? :)









LUNCH TIME!







Continue our day with shoppingggggggggggggg!!!


Kat Bandung ni baaaaaaaanyaaaaakk sangat factory outlet @ branded outlet. Sebagai seorang perempuan yang gemarkan shopping, sila gila ketika berada di factory outlet tersebut. Murah-murah boleh???????? The quality? Osemm osoo! :)



Sila jangan lupa untuk ke Toko Tiga pusat menjual jeans berjenama dengan harga yang murah!



Also bought some accessories. Bangles yeah! I do love this kind of bangles! It makes me feels HOT! haaaaaaaaaahaaaaaaaaaaa *bought from The Secret Factory Outlet.


For my tidur time :)



We went back to hotel early than others. Hal ini kerana, ayah was unwell. So, we took our dinner at the hotel. Mine, hot chocolate (looked like coffee aite?) & Nasi Goreng Mutiara. Sumpah sedap walaupun masa ni baru lepas marah-marah housekeeping & the receptionist sebab nak seterika tak dapat-dapat!

Maaf buk. Housekeeping nya nggak pernah buka hingga jam 10.. tutupnya jam 4 sore buk..
Hey, semalam kamu bilang bukak hingga jam 10 malam? Bilang apa sekarang inih??
Maaf buk nggak bisa...shiapa yang bilang semalam? Nggak pernah ada undang-undang housekeepingnya buka hingga 10 mlm..
Amende? Tak kira saya nak iron malam ni jugak atau esok pagi-pagi buta mesti dah ada ironnya! Semalam kata buka hingga jam 10!
Maaf buk..bukanya jam 8 pagi buk hingga 4 sore...
Tak kira!

Haha lol. Lain kali nak pergi jalan-jalan camni wajib bawak iron ya!






Pasar Baru, Bandung.


Kain ela for raya tahun depan..haha..





Tidak lupa flash cards untuk study. Hmmm hmmmmm.....



Teh Pocy. Minum bersama gula batu. Shedaaaapppppppppppppp!! Feveret!


Want some?

Also air alpukat (avokado+chocolate). YaAllah sedap betulla wey! Selama 4 hari tu, pergi mana-mana mesti nak order air ni jer! Dap! Untung juga ada restoran sunda berdekatan dengan rumahku. Naik kete tak sampai 1 minit. Sangat dekat! Yayayyy!




Lokasi Shopping:

Pasar Baru, Bandung.
Tanah Abang, Bandung.
Mangga Dua, Jakarta (few hours sebelum bertolak ke airport sempat lagi cuci mata di sini)


Pale aite?

Balik dah! Gue akan ke Bandung lagi! AKAN! Bandung better kot compare to Jakarta sebab sejuk & udara nyaman (berada di tengah2 kawasan pergunungan). Tapi Jakarta, masyaAllah....jammed di mana-mana! Gas karbon monoxide di mana-mana juga! Haihhsss...

Till here. Keseluruhannya, OKAY tapi susah sikit bagi yang betul-betul hygienic. Erghhhhhhhh rasa macam nak mandi je setiap minit. Tapi bila fikir akan shopping, tak fikir lain dah kot..teheeeeeeeeee....