Yours Truly;

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia

Tuesday, November 2, 2010

Tazkirah hari Rabu oleh saya! eh salah, Selasa laaa....

Tiba-tiba rasa macam nak menulis entry baru pada hari ini...huehue..

Entry ini akan berkisarkan tentang........

hehe...sengih dulu.

TINGKATAN ENAM atau nama glemer dia PRAUNIVERSITI. Form 6 is fun! Form 6 mempunyai terlalu banyak kebaikan dan kelebihannya. Si bajet konon-konon taknak pakai uniform sekolah lagi la konon... kamonlaaa...kamonlaaaaaaaaaaaaaaaa weeyyy....

HAIH KAMONLAH DER!

Kolot kot. Open minded lah sikit der.

hehe...sengih lagi..apsal emo-emo neh..... :P

Takdelah kan, Feeqa pendam ni dah lama. Ada la dua ayat yang bikin haanggiiittt telinga gua dan mungkin telinga lu jugaahhh...

'Alaaa Temah..setakat si budak form 6, enam bawah ni boleh buat, takkanlah kau Temah takboleh buat....'

-budak form 6, enam bawah tu merujuk kepada HAKU. *tersentap-sentap mak, nyaaahh....

'Kebanyakan mereka masih tiada keyakinan diri terutama ada antara mereka yang masih lagi menuntut di Tingkatan 6.'

Apa kena mengena tingkatan 6 dengan si lembik, si lemau dan si tiada keyakinan diri? Tell me, apa kena mengena??

Boleh explain tak?

Tingkatan 6 is neither bongok nor cap ayam.

Simple je lah kan, nobody is perfect. Kau budak tingkatan 6 ke, apa ke, kau tetap manusia. Kau still buat silap and kau still boleh jadi hebat.

USIA ATAU TAHAP PENDIDIKAN TU BUKAN UKURAN.

Tak boleh nak buat perbandingan. Tak boleh aku cakap.

Here, masa pergi audition Gadis Melayu 3 haritu, me, myself berentap dengan arkitek, cikgu, pemegang ijazah sarjana, pendebat peringkat kebangsaan, tapi..alhamdulillah i've done my best dah telah pergi pun ke pemilihan top 22.

Masa top 22 pun, berentap lagi dengan pemegang ijazah undang-undang syariah, dan lain-lain pemegang ijazah, tapi...budak form 6 jugak yang terpilih sebagai finalis iaitu me and Diana.

Alhamdulillah, budak tingkatan enam jugaklah yang pergi ke top 5. Budak kan? Again, me and Diana.. Syukur alhamdulillah...
Kenapa tak nampak lagi?

Theres nothing dengan tingkatan enam! Takda kena mengena! Kalau kau form 6 pun, its doesnt mean yang orang takkan nampak bakat kau, orang takkan tahu kau wujud dan kau tak tahu apa-apa! Form 6 sama juga macam budak-budak diploma lain, budak-budak matriks yang lain. Apatah lagi form 6 mempunyai peluang yang sangat tinggi untuk melangkah ke menara gading berbanding pelajar matriks. Kamonlaaaaa...

Bukan sebab kau form 6, kau lembik, kau bongok, kau tak guna. BUKAN!

Tolonglah faham, dan jangan ulangi kekurangbijaksanaan diri sendiri. *Khusus untuk mereka yang memandang form 6 sebagai cap ayam.


hehe......

Sekian saja tazkirah untuk hari ini,

Wabillahittaufiqwalhidayah, wassalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Saya Afiqah, budak form 6. ;p

7 comments:

yesty nur aishah♥ said...

yesty says;haha.sama je feeqa n kamu semua.standard form6-diploma-matriks-asasi.SAMA.yang penting belajar:)cuma cara kita memilih jalan utk ke arah tu lain:)good luck feeqa!

yesty nur aishah♥ said...

yesty says;haha.sama je feeqa n kamu semua.standard form6-diploma-matriks-asasi.SAMA.yang penting belajar:)cuma cara kita memilih jalan utk ke arah tu lain:)good luck feeqa!

amer|zhafran said...

form 6 paling bes!!!!

rindu zaman form 6...huhuhu

fateenhananey said...

pedulikan apa orang kata, I love you fee . even kite tak knl pn. hehe . hope fee success dlm pape pon yg fee buat. Amiin :)

AFITI said...

dik...igt time akk je cmni ada gosip pdg form 6 cmni...hello..kpd y pndgn form 6..low class jgn pelik la..kalau ada org form 6 pun dh bgelar profesor skg...stdi form 6 lain dr y lain...duk u plajar matrik xtlibat pun ngn aktivit pljar..kbykn di concer oleh pljar form 6...pstuan pljar etc...

akk jgk bljar form 6...dun worry..master study in progress..klau form 6 dipdg kelas bawah..knapa krajaan plu buat form 6..ms zaman mak2 kita dh ada awal2 form 6 ni...then kmudian ditutup kjap..then now ni diperkasakan balik...then..jgn pelik..kalau ke matrikulasi..bila xstdi btul2..dibuang..mreka y dibuang tu..nk kjer nnti guna result spm je...pglmn tingkatan 6 adalah terbaik...akk dpt jer pergi buat dip kt sbuah uitm..xg..sbb kita berhak pilih utk ke form 6...duk 2 tahun je...trus lompat dgree...jgn hiraukan dik anasir gguan remeh ni...y ptg trus ke hadapan..beat 3.00 and above nnti ..nk lg best setiap exam bulanan or biasa2 kasi 3.5 ke atas...

Afeeqa Hazwani said...

yesty,
betul tu! heee thanks! gudluck too! ;)

amer,
tau takpaaaaaaa!!! :D

fatin hanani,
insyaallah..aminn... thanks dear. kite kenal lah.. hee...

kak afiti,
hmmm susah nak pahamkan org hakikat sbnrnya kak. lempang sampai takde gigi pun still tk phm2 agknye. lantaklah. hrpnye post ni boleh buat yg terase tu tersentap2...hehe..
thanks bytheway!! :D

fateenhananey said...

welcome fee. kenal dekat ms ngn fb je. hehe. teringin nak jumpe fee. <3 :)