Yours Truly;

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia

Saturday, May 1, 2010

Sebelum ada sesiapa yang berani,


Prolog;

Aku berkemungkinan besar akan menyambung pengajian aku di tingkatan enam. Alhamdulillah syukur yaAllah kerana Engkau memberi laluan ini padaku tanpa Engkau bagi walau sekelumit pun kekeliruan kepadaku. Sesungguhnya Engkau Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani...

Tambahan lagi, jalan yang telah Engkau tunjukkan padaku ini mendapat 100% restu daripada kedua ibu bapaku.. Betapa Engkau mempermudahkan segala urusan aku dan keluargaku yaAllah...

Sesungguhnya, dengan jalan yang telah aku pilih ini (melalui petunjukMu) mengandungi kebaikan yang tidak terkira yaAllah.. Aku bersyukur..

Semoga Engkau permudahkan segala urusanku selepas ini yaAllah demi aku mencapai cita-citaku sekaligus membahagiakan hati kedua ibu bapaku yaAllah...

Tutup Prolog.




Ya. Aku kecewa. Betapa sukarnya hendak menulisnya di sini. Aku sebak. Aku pun tidak tahu kenapa harus aku berperasaan begini. Adakah kerana perasaan cemburu akan kejayaan orang lain yang semakin bermaharajalela? Ya, cemburu akan kejayaan orang itu bagus. Tapi perit benar rasanya. Perit, yaTuhan.. Perit.. Tetapi, aku cuba bersikap optimis. Ya! Banyak benar kebaikannya jika aku tidak memilih sesuatu yang sebenarnya berlandaskan kemahuan diri sendiri. Ini bukan jalannya! Kenapa aku harus bersedih? Dia telah membuka mataku dan menunjukkan aku jalan yang sangat terang! Senang bukan? Kenapa aku harus berdukalara dengan mata sembam pagi-pagi oleh kerana berendam air mata pada malamnya?! Apa kejadahnya! WAKE UP LAH FEEQA!



Epilog;

Tuntasnya, sebelum ada sesiapa yang sanggup dan berani menjerumuskan diri ke dalam lembah kebongokan, jangan pandai-pandai nak memburuk-burukkan STPM depan aku. Kata susahlah apalah. WTH ARE YOU HUH. Aku paling benci manusia serupa itu. Macam nak sumbat kepala dia dalam mulut serigala. Dia pretends macam dia tahu semua padahal cakap-cakap dari apa yang dia dengar yang entah betul entah tidak. Please eh, berhentilah daripada menjadi melayu tipikal yang entah apa-apa.

Tutup Epilog dan tutup semua.

31 comments:

ISMI HAFIZAH RASHIDI said...

ABSOLUTELY RIGHT!
belajar manamana pun sama sahaja fee, usaha yang membezakan semua.

all da best.

insyaAllah, u are on the right path :)

Afeeqa Hazwani said...

ismi;

wow what a nice name dear!

thanks for the semangat.. thanks a lot dear :)

amer|zhafran said...

hye..jgn sedih2..myb awk xde rezeki skrg..tingkatan 6 adalah yg terbaik..percaya lah..sy dulu2 pun amik form6 gak..senang jer tau..hehehe..lps ni bleh buat ijazah trus..

btw..sy dulu gagal trus form5 tau..masuk form6 pun sbb buat rayuan n skrg sy dah berjaya tau..org lain plak yg dengki tgk sy..

jgn sedih2..blaja mana2 pun sama yg penting kita blajar n mcm mana cara kita belaja..

gud luck!!

Afeeqa Hazwani said...

amer zhafran;

what a nice name too you have there, :)

err thanks encik amer. saya rasa terharu sampai nak menangis.:'(

terima kasih atas semangat yg diberikan. terima kasih yg tak terhingga...

NadNod said...

fee, form 6 tak susahlah :)
peluang belaja kan banyak. alhamdulillah fee dah selamat buat pilihan yg terbaik dlm hidup fee and mase depan fee sendiri.

peduli org nk ckp ape, fee pun boleh berjaya jugak. someday mereka yg akan jeles. jangan down sangat k,goodluck! :)

Nana (: said...

fee, b strong. blaja mane pown tak pew yg penting niat you. pape pown gud lux yaa :)

Azza Syzna said...

fee, jiwa batu kayu kena kuat. hentak kuat mana pun tak pecah. sedih mana pun kan?


kdg2 fikir balik. Dia tahu apa yang terbaik. Dia atur hidup kita, jd kena redha.


perit mana pun, we still alive. i pun tgh cuba jd positif.


kita sama2 okay? heee :)

Ieeko. said...

Believe in yourself :)
Tak payah fikirkan kejayaan orang lain.

;'D

Budak comel ni pasti berjaya! ♥

azaliahjsalleh said...

ye mmg penah dgr ttg stpm nie susah
tp apa yg kita lalui x kan same mcm apa yg kita dgr
mungkin apa yg kita lalui lebih mudah berbanding dgn apa yg didengari
gud luck k

Ieda Zakaria said...

yeah fee, rezeki Allah ada kat mana-mana. belajar mana-mana pun sama yang penting diri sendiri.

eh form 6 best what. bila dah upper 6, jadi senior wooo :D hehehe.

goodluck okay <3

LUT said...

all the best! :)

btw, bile stat?

OshKosh BgOsh said...

do da best what u do,allah n family always in behind wit u, 1thn stgh jee then leh amek degree..ade hikmah disitu..salah 1 hikmah u can eeat laksa penang bila2 aje, makin bolat ar yer cik fqa.. jgnlah bersedih ye..form 6 best ape! chill uh ttubies

Afeeqa Hazwani said...

nad,

thanks sygg.. sedap hati ni dengar.. thanks loads! congrats buat nad juga ye!

and good luck menempuhi kehidupan baru nanti, hehehe

Afeeqa Hazwani said...

nana,

terima kasih dear! selamat maju jaya untuk you juga :')

Afeeqa Hazwani said...

aza,

betul tu kan? pakse juge untuk selalu pikir positif. langit tak selalu cerah. roda kehidupan tak selalu dekat atas.

good luck dan semoga tenang2 selalu ye aza :')

Afeeqa Hazwani said...

ieeko;

yaAllah terharunya! isk isk isk

terima kasihlah banyak-banyak :((

Afeeqa Hazwani said...

azalia;

tulah. sape suruh tanye budak bongok, mestilah dia jawab susah!

eee geram2! ;p

thanks by the way ye sayangs :)

Afeeqa Hazwani said...

ieda;

hehe, i pun tak sabar nak jadi senior kepada segala senior nie! HAHA

thanks ye! good luck juga untuk bakal cikgu kite nie! :D

Afeeqa Hazwani said...

lut,

thanks :)
bulan 7 insyaAllah..

Afeeqa Hazwani said...

shah,

tulah.. haritu baru tinggal masakan ibu 2 hari je dah meleleh leleh air liur ni hah! lantaklah nak bulat mcm teletubbies ke ape ke! yg penting hati bahagia :')

OshKosh BgOsh said...

yelah org 2 hati dah senang...:) keep smile..taa

amer|zhafran said...

hehehe...xyah encik2 laa..sy muda lagi laa..hahaha..

btw..nama awk lagi cantik tau..hik3..

sedih lagi ke tu??senyum2 laa ek..hehe..

Afeeqa Hazwani said...

shah,

thanks, takdelah senang mane, hee

Afeeqa Hazwani said...

amer zhafran,

mude lagi? berapa umurnye? :P

ye, dah senyum dah. terima kasih err amer :D

amer|zhafran said...

saya baru jer 20 laa..hahahaha...

baru jer abis stpm n skrg sdg menunggu U mana yg suka kt saya..

hehehehe...

Afeeqa Hazwani said...

amer zhafran,

20? mude mude haha :P

oh, msti ada punya U yg suka dekat awak, insyaAllah :))

amer|zhafran said...

hahaha...muda sgt2 lagi ni..

emm..hope dpt USM or UPSI laa..myb leh jd Cikgu nnt..hik3..doa2 laa ek..

hehehe

Afeeqa Hazwani said...

amer zhafran,

good luck yeee! :D

amer|zhafran said...

tq...hehehe

siTomatoMerah said...

sedihh pulkkk bace entry neyh.... cam sekapal pulkk,,, tape... Mulai esokk kiter mulekan kehidupan baru! chaiyok feeqa! ;P

Afeeqa Hazwani said...

sure dear! heeeeeeeee :D